basiches arquitetos integrates outdoor spaces into the renovation of MF house in são paulo
 

basiches arquitetos integrates outdoor spaces into the renovation of MF house in são paulo

located on the north coast of são paulo, ‘MF house’ has been renovated by the brazilian architecture practice, basiches arquitetos associados. the basic structure and floor plan of the building has been largely retained, however, the client desired the beach residence be reconsidered to create more integration between indoor and outdoor spaces. without any drastic interventions, the project combines old and new, by developing a revised program centred around the existing construction.

basiches arquitetos integrates outdoor spaces in the renovation of MF house in são paulo designboom

the entrance courtyard and glass gym block

all images courtesy of basiches arquitetos associados

 

 

the design by basiches arquitetos associados applies the most radical change to the front part of the house. an original tiled roof, which previously covered the garage, has been demolished and a new wall has been built in its place. this intervention acts to form a division between the new garage area and the internal access courtyard. car parking space can now be found under a metal pergola, clad in timber and covered in greenery, and located closer to the street.

basiches arquitetos integrates outdoor spaces in the renovation of MF house in são paulo designboom

the entrance with a view right out to the ocean

 

 

upon entering MF house along the new wall, residents are greeted by a large internal garden space which blurs the boundary between the indoors and outdoors. this connection is also enhanced by the application of concrete, which continues from the exterior wall into the dining room. looking across the entrance space, the glazed gym block flanks the courtyard area creating a sense of transparency between spaces. in addition, due to the large glass screens on the elevational treatment at this level, a view can be gained from the entrance all the way out to sea.

basiches arquitetos integrates outdoor spaces in the renovation of MF house in são paulo designboom

the new sauna block and timber-clad portico

 

 

with the implementation of a new portico – built in metal and clad in timber – this epic beach panorama is made possible and runs through the entire living space, serving as a frame for the exterior. with this impressive view in the back garden, the existing terrace has been expanded to maximise the space. adjacent to the portico, a new concrete block has been placed to contain a sauna, with a picture window out to sea. a new 25-meter long swimming pool also occupies this part of the residence, bringing a sense of contemporary luxury to the original MF house.

basiches arquitetos integrates outdoor spaces in the renovation of MF house in são paulo designboom

the dining room with the continuation of the concrete texture from outside

basiches arquitetos integrates outdoor spaces in the renovation of MF house in são paulo designboom
view of the dining room and home theater

basiches arquitetos integrates outdoor spaces in the renovation of MF house in são paulo designboom

the living room and staircase leading to the upper floor

basiches arquitetos integrates outdoor spaces in the renovation of MF house in são paulo designboom
the renovation blurs the boundary between indoors and outdoors

basiches arquitetos integrates outdoor spaces in the renovation of MF house in são paulo designboom

the entrance viewed at night

basiches arquitetos integrates outdoor spaces in the renovation of MF house in são paulo designboom
the new garage pergola located closer to the street

basiches arquitetos integrates outdoor spaces in the renovation of MF house in são paulo designboom
the beach façade and portico at night

basiches arquitetos integrates outdoor spaces in the renovation of MF house in são paulo designboom
the rear façade at night with the new swimming pool

 

 

project info:

 

project name: ‘MF house’

project location: riviera de são lourenço, bertioga beach, são paulo, brazil

architect: basiches arquitetos associados

landscape architect: juliana freitas

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: lynne myers | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    489,210 subscribers
    - see sample
    - see sample