bean buro refurbishes a 149-sqm apartment in the pok fu lam area of hong kong, whose layout composition takes its cues from a nearby waterfall. two juxtaposed elements form the two halfs of the apartment starting with a curvy blue volume that acts as a bookshelf with random niches. the second element is a rectilinear grey concrete volume that forms the other half of the apartment; it begins from the entrance and forms the backdrop of the dinning area, continuing towards the master bedroom while concealing a guest shower room, a walk-in storage, and a study room.


the flowing volumes reference the flowing water of the waterfall and the topography of natural rocks

 

 

 

designed for a young family with two children, the apartment allows the deepest spaces to be fluidly connected to the entrance and kitchen, forming a sociable open atmosphere for the family. in order to create privacy for the parents, bean buro created a concealed pocket sliding door with soundproof qualities, which can be pulled out from the concrete volume to divide the master bedroom suite and study room from the rest of the apartment. to further increase privacy for the study room, an additional sliding door is designed to separate the study room from the master bedroom.


the main volume forms a storage volume with a seating niche

 

 

the overall floor finish is a ceramic tile with a wooden texture, which is durable and provides visual warmth to the space. in the childrens’ room and guest/baby room, a writable surface is created on one wall, using a high quality chalk board laminate that can be composed into different wall patterns and colors. the study room also features magnetic, writable surfaces onto its white walls while offering high density storage for books and filings.


the curvy blue wall conceals the children and guest rooms, and flows towards the master bedroom


a writable surface is created using a chalk board laminate in the children’s room


mutina – rombini tiles are used in the bathroom to create a calm and tranquil atmosphere


the featured rectilinear concrete volume begins from the foyer and forms the backdrop of the dining area


the blue curvy volume begins its stream as a bookshelf with niches from the lounge into a corridor


 bespoke kitchen cabinets come in the same color as the main volume


 the concrete panels used in the project were prefabricated in france


a long continuous LED light strip accentuates the concrete panels


playful wooden hooks are used to decorate the main concrete wall

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: sofia lekka angelopoulou | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news