benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tiles

benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tiles

renovated arnhem museum opens to the public

 

The historic Arnhem Museum in the Netherlands receives a contemporary extension by Benthem Crouwel Architects, defined by its shimmering, iridescent tile facade. The project opens to the public this Friday, May 13th, 2022 and comprises the new extension along with the restoration of the heritage building and its characteristic historic dome.

 

The main focus of the intervention is the new wing, which protrudes 15 meters over the glacier-formed ‘moraine’ so that visitors inside seem to float above the trees. The museum will celebrate its opening with three exhibitions: From Left to Right, At Least Lasts Until, and Open.

benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tilesimages © Jannes Linders

 

 

a facade of 82,000 hand-crafted tiles

 

Benthem Crouwel Architects (see more here) transforms the Arnhem Museum into a contemporary space that is clearly organized, accessible and connects the city with nature and art. Architect and partner Saartje van der Made: ‘We were immediately captivated by the beautiful high location. The view is a huge plus, so we wanted to go even higher with the new building to accentuate that.’

 

Along with the floating wing that cantilevers far above the moraine and a public wide staircase that connects it to the renovated sculpture garden, the project shines with its glimmering facade. The new wing is tiled with 82,000 unique, hand-crafted tiles. The special color gradient of the tiles on the facade — from earthy tones on the shore to ice blue on the side towards the river — symbolizes the location of the museum on the moraine formed by a glacier.

 

The combination of these natural colors with the shape ensures that the building flows smoothly into the surrounding nature. Architect and partner Joost Vos: ‘The exterior had to be subtle and surprising, so that the building becomes part of the environment and at the same time arouses curiosity. The facade actually gets more and more interesting as you get closer. All tiles are unique, as if they are all small works of art, very fitting for this special place and its function as a museum.’

benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tiles

 

 

Benthem Crouwel Architects began its transformation of the Arnhem Museum in 2017. With the expansion of the new building, more than 1,100 square meters of exhibition and public space has been realized on top of the 1,350 square meters in the monument. The museum now has 1,935 square meters of state-of-the-art exhibition spaces. The spacious new building has five new exhibition halls and two public spaces, which are interconnected, with a self-evident routing.

 

The monumental dome of Cornelis Outshoorn from 1873, originally a gentlemen’s club, has regained its original, spatial character and is the heart of the museum. The entrance, shop and café are housed in this central meeting place. A freely accessible activity space has been created on the top floor of the dome, where a continuous program is offered by the museum. From now on, the dome also provides access to the completely renovated sculpture garden. This ‘green outdoor room’ is freely accessible.

benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tiles benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tiles benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tiles

arnhem-museum-benthem-crouwel-architects-designboom-06a

benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tiles

benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tiles

arnhem-museum-benthem-crouwel-architects-designboom-08a

 

1/4
benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tiles
 
benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tiles
 
benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tiles
 
benthem crouwel wraps its arnhem museum extension in shimmering tiles
 

project info:

 

project title: Arnhem Museum Extension

architecture: Benthem Crouwel Architects | @benthemcrouwelarchitects

location: Arnhem, Netherlands

project team: Joost Vos, Saartje van der Made, Mels Crouwel, Maurice Korenblik, Willem Jan van der Gugten, Nihal Kol, Volker Krenz, Jerome Latteux, Femke Tophoven, Nico de Waard, Marcel Wassenaar

landscape architecture: Karres + Brands

interior architecture: Studio Modijefsky

construction: Pieters Bouwtechniek Delft

installation advisor: Nelissen Ingenieursbureau

contractor: Rock Construction, aalten
installer: Alferink Installatietechniek
tiles supplier: Koninklijke Tichelaar

completion: May 2022

photography: Jannes Linders

ARCHITECTURE IN THE NETHERLANDS (295)

BENTHEM CROUWEL ARCHITECTS (12)

FACADES (123)

MUSEUMS AND GALLERIES (459)

RENOVATION ARCHITECTURE AND DESIGN (319)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5