beres architects: hideg house on a stone quarry
‘hideg house’ by beres architects, kőszeg, hungary
image © tamas bujnovsky
all images courtesy of beres architects

 

 

 

in the outskirts of kőszeg, hungary, the ‘hideg house’ by architect attila beres of beres architects poses a contrasting yet symbiotic addition to the base of a decommissioned rock quarry. expressing purity in form and material, the linear home is composed of lines that present themselves at different scales. a continuous dark band of vertically-oriented larch timber planks wraps around a floor plan that is the ‘abstract footprint of a family’s lifestyle,’ in the architect’s own description. at 110 square meters, the home consists of a contrastingly natural yet structurally similar cladding interrupted by moments of transparency or void. the strict rigidity of the exterior forms and textures is offset by the flowing organic lines of carved rock that nests it. each room contains views out towards the stone and over the heavily wooded area in front of the home, lending to a direct connection with nature. an open deck breaks the solidity of the interior and punctures through the entire mass. the entire home, from site preparation to the custom furniture inside, was built entirely by the client and his wife over a period of three years.

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
central deck and entrance
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
kitchen, dining, and living room
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
bathtub
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
(left) illuminated stone
(right) illuminated house
image © tamas bujnovsky

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry
contrast of rigid and organic
image © tamas bujnovsky

 

 

 

beres architects: hideg house on a stone quarry