architecture students wrap bernard tschumi's glass pavillion in wooden shell
 

architecture students wrap bernard tschumi's glass pavillion in wooden shell

architecture students melvin koolen, paul breteler, and thomas rosema have designed an addition to bernard tschumi’s pavilion in the city of groningen, the netherlands. the design addition, a wooden shell, aims to enhance the disorientation experienced by visitors to the sloping structure.

bernard tschumi glass pavilion
the wooden component enhances the disorientation effects of the sloped structure
all images © peter de kan

 

 

the wooden structure is made of wooden slats cut in just two different lengths. its staggered design creates a dynamic whole as each slat is attached to the next one with a single screw to form a solid self-supporting construction. the design appears to be floating motionless around the glass pavilion.

bernard tschumi glass pavilion
the wooden shell adds an additional component to the existing structure

 

 

the exact positioning as well as curving of the slats were both determined during the construction phase. as visitors enter the pavilion, they ‘discover they are in a space with all kinds of different sight-lines and entering light rays’, explains the design team. ‘with a renewed view the city starts re-appearing through the wooden shell again’.

bernard tschumi glass pavilion
the tschumi pavilion is still being used as an exhibition space for art projects to this day 

bernard tschumi glass pavilion
the staggered design creates a dynamic whole as each slat is attached to the next one with a single screw

bernard tschumi glass pavilion
with a renewed view the city starts re-appearing through the wooden shell again’, says the design team

bernard tschumi glass pavilion
in contrast to the transparent pavilion, the new addition does not immediately reveal what it contains

bernard tschumi glass pavilion
different sight-lines and entering light rays define the space

bernard tschumi glass pavilion
the structure is made of wooden slats cut in just two different lengths

bernard tschumi glass pavilion
the design appears to be floating motionless around the glass pavilion

bernard tschumi glass pavilion
concept diagram

bernard tschumi glass pavilion
concept diagram

bernard tschumi glass pavilion
floor plan

bernard tschumi glass pavilion
sectional diagram

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,333 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine