berranger & vincent: house to catch the tree
 
berranger & vincent: house to catch the tree
jul 17, 2011

berranger & vincent: house to catch the tree

‘house to catch the tree’ by berranger & vincent in nantes, france all images courtesy berranger & vincent image © stéphane chalmeau

french architecture practice berranger & vincent (jérôme berranger, stéphanie vincent) has shared with us images of ‘house to catch the tree’, a small private house in nantes, france. situated on a narrow and steep site with a large chestnut tree to the back of the plot, the design opens up to the garden while maintaining, in contrast, a private street face.

berranger & vincent: house to catch the tree street view image © stéphane chalmeau

working with the local regulatory constraints of the area, the overall form of the residence allows for a double-height space with a slanted roofline that opens up to the east. wrapped in a skin constructed out of white metal cladding, the asymmetrical volume features an excised volume on the street level to accommodate a parking space for two cars. the front face is marked with a series of square-faced windows that continue to the roof surface to become skylights.

berranger & vincent: house to catch the tree exterior view image © stéphane chalmeau

in contrast, the garden-facing elevation is largely transparent by a number of rectangular windows and a protruding sitting room wrapped in a system of sliding glass doors. the result of this dichotomous treatment focuses the interior towards the back of the plot and away from the street. an old chestnut tree, which is listed in a classified wooden area, is utilized as a tool for light and thermal control over the seasons. a direct dialogue between the the architecture, the inhabitants, and the tree is established.

berranger & vincent: house to catch the tree from the garden image © stéphane chalmeau

berranger & vincent: house to catch the tree sitting room image © stéphane chalmeau

berranger & vincent: house to catch the tree (left) bedroom off the garden (right) interior view of sitting room images © stéphane chalmeau

berranger & vincent: house to catch the tree kitchen image © stéphane chalmeau

berranger & vincent: house to catch the tree night view image © stéphane chalmeau

berranger & vincent: house to catch the tree from street at night image © stéphane chalmeau

berranger & vincent: house to catch the tree

axonometric drawings

berranger & vincent: house to catch the tree site map

berranger & vincent: house to catch the tree floor plan / level 0

berranger & vincent: house to catch the tree floor plan / level +1

berranger & vincent: house to catch the tree floor plan / level +2

  • I think that’s a microwave

    the kitchen cabinetry is crazyass cool

    dbkii
  • why is there a television in that room?

    culture mulch

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,117 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine