besonías almeida arquitectos sets san benito house overlooking lagoon
 
besonías almeida arquitectos sets san benito house overlooking lagoon
may 05, 2016

besonías almeida arquitectos sets san benito house overlooking lagoon

besonías almeida arquitectos sets san benito house overlooking lagoon
all images © federico kulekdjian 

 

 

 

overlooking an artificial lagoon and surrounding by lush vegatation, ‘san benito house’ in villanueva, argentina is a vast private residence by besonías almeida arquitectos. the challenge of the project was to conceive a house that capitalized on its natural environment and to ensure that all the rooms faced the water. although the firm is recognized for their use in exposed concrete in their other projects, the clients requested the rawness and texture of raw concrete to be covered with a beige coating. the result sees a rectilinear and flat-roofed structure designed as a restrained abstraction.

besonias-almeida-arquitectos-san-benito-house-argentina-designboom-02
the property is owned by a married couple

 

 

 

the living quarters are spread across two floors. the master bedroom with ensuite, large dressing room and two guest rooms (for the client’s  children and grandchildren) are based on the upper level – each with their own balcony and overlooking the lagoon on one side, and the pool on the other. smooth concrete floors are used within the generously-sized programs, with floor-to-ceiling windows filtering natural light into each space.

 

 

‘looking  to  solve  the  dichotomy  between  that  goal  and  the  need of  sunlighting  in  every  bedroom, we decided to dispose the functions into two displaced volumes, bound by a double height void that contains the staircase and the circulation of the top floor. thus, on the ground floor, a good orientation is achieved, as well as views to both the front and the lagoon in the living room and the kitchen and dining area.’ maria victoria besonías

besonias-almeida-arquitectos-san-benito-house-argentina-designboom-02
all the rooms are orientated to gain a view of the lagoon and natural surroundings

besonias-almeida-arquitectos-san-benito-house-argentina-designboom-02
concrete flooring with white render walls have been used throughout

besonias-almeida-arquitectos-san-benito-house-argentina-designboom-02
the communal programs are based on the lower ground floor

besonias-almeida-arquitectos-san-benito-house-argentina-designboom-02
two displaced volumes, bound by a double height void that contains the staircase and the circulation to the top floor

besonias-almeida-arquitectos-san-benito-house-argentina-designboom-02
clerestory windows provide ample day light into the dwelling

besonias-almeida-arquitectos-san-benito-house-argentina-designboom-02
the bedrooms have their own balcony

besonias-almeida-arquitectos-san-benito-house-argentina-designboom-02
bathroom

besonias-almeida-arquitectos-san-benito-house-argentina-designboom-02
the front side of the house has little openings to promote privacy

besonias-almeida-arquitectos-san-benito-house-argentina-designboom-02
the rear of the property in the evening

 

project info:

 

 

location: san benito district, escobar, buenos aires, argentina
design and project management: maría victoria besonías, guillermo de almeida 
collaborators: arch. micaela salibe 
land area: 1123m2 
built area: 253m2 
construction year: 2016

  • Nice work

    Mark Wonner

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,014 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine