besonias almeida adds private pavilion to buenos aires house
 

besonias almeida adds private pavilion to buenos aires house

 

local-based architecture studio besonias almeida arquitectos was commissioned to add a pavilion to an already existing house in buenos aires, argentina. the idea behind this inclusion was to realize a new space, isolated from the activity of the principal house and generating more relaxed functions. a strong connection with nature was also intended as well as both visual and auditive privacy while maintaining a comfortable feeling in both winter and summer.

besonias almeida pavilion casa torcuato buenos aires argentina concrete designboom
all images by federico kulekdjian

 

 

 

the client asked besonias almeida arquitectos to place the pavilion the farthest away from the house, next to the evergreen trees sector on the lot. when facing such a landscape, the studio decided to incorporate it into the design, by adding floor-to-ceiling windows that let the views flow all around. the brief program also requested an outdoor bath and a small warehouse.

besonias almeida pavilion casa torcuato buenos aires argentina concrete designboom
the pavilion was built as a relaxing retreat from the principal house

 

 

 

‘starting from successive folds of the concrete enclosure, we managed to give this small building sufficient visual and audio privacy in relation to its surroundings, and thus to fulfill  the request for a  space to facilitate the realization of quiet activities and introspection,’ comments maría victoria besonías. ‘this feature also allowed defining an expansion that is extended to join the landscape, highlighting the access to both the bathroom and the multipurpose space, and leaving the warehouse hidden.’

besonias almeida pavilion casa torcuato buenos aires argentina concrete designboom
the addition allows for the more relaxed functions

besonias almeida pavilion casa torcuato buenos aires argentina concrete designboom
the brief program requested an outdoor bath and a small warehouse

besonias almeida pavilion casa torcuato buenos aires argentina concrete designboom
part of the nature has been incorporated into the design

besonias almeida pavilion casa torcuato buenos aires argentina concrete designboom
the pavilion was thought to be comfortable both during winter and summer

besonias almeida pavilion casa torcuato buenos aires argentina concrete designboom
successive folds of concrete make up the structure 

besonias almeida pavilion casa torcuato buenos aires argentina concrete designboom
the new pavilion in dialogue with the principal house

besonias almeida pavilion casa torcuato buenos aires argentina concrete designboom
back view of the pavilion

besonias almeida pavilion casa torcuato buenos aires argentina concrete designboom
floor-to-ceiling windows create a direct connection with the landscape

besonias almeida pavilion casa torcuato buenos aires argentina concrete designboom
living room

 

 

project info:

 

project name: torcuato house pavilion
location: olivos golf club, malvinas argentinas, buenos aires, argentina
design and project management: arch.maria victoria besonias, arch. guillermo de almeida
collaborators: arch. micaela salibe, arch. guido gallupo
built area: 45sqm + swimming pool
built year: 2016
photos: federico kulekdjian

Save

  • Concrete isn’t my thing (environmentally) but this place elegantly expresses the structure honestly and beautifully 🙂

    Rich
  • fantastic

    Beto Cocenza

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,001 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine