beta.0 clads a riding arena in madrid in a latticed wood façade
 

beta.0 clads a riding arena in madrid in a latticed wood façade

in madrid, architecture studio beta.0 has renovated and revitalized a covered riding arena, enclosing the building in a dual layer of polycarbonate skin and wooden lattice. the project aims to highlight the values of the existing building, while reconciling the program’s relationship with its natural environment through formal design. the building was awarded the first prize for best refurbishment at the 2012/2014 veteco-asefave awards.

 

 

all images and video by imagen subliminal

 

 

approaching the project, beta.0 first removed the entire façade of the original building, eliminating a layer of asbestos dating back to 1963. the new façade is designed to subtly converse with its natural surroundings: lush vegetation and large deciduous trees. from the outside the enclosure mimics its wooded setting, its multifaceted envelope suggesting a dialogue of transparencies, reflections, light and shadow that is filtered and projected through its two skins.


beta.0 first removed the façade of the original building

 

 

a transparent polycarbonate skin is placed on an existing steel substructure, ensuring a tight weather seal and improving the overall heat retention of the building. cross ventilation of this layer enables necessary solar collection in the warmer months, and likewise allows solar energy to heat the building during the winter. the building’s second skin is composed of a framework of wooden strips — inspired by the trees of its perimeter —  that support horizontally arranged wooden slats to form the exterior lattice.


cross ventilation enables solar collection in summer, allowing solar energy to heat the building during winter

 

 

the building’s sloping concave roof rises on either side to a point, and is supported from the interior by robust concrete buttresses. this concrete element serves to anchor the enclosure, and incorporates a stepped concrete viewing gallery. elsewhere, offices and preparation spaces are clad in a polished wood envelope that mirrors the building’s unique presentation and whose warmth compliments the concrete’s more reserved presence.


the building’s wooden façade is intended to mimic its natural surroundings


the building’s concrete element incorporates a generous viewing gallery


the riding arena is bracketed on all sides by a wooden apron


concrete buttresses support the building’s wood lattice exterior from within


peripheral rooms, such as this nursing office, are clad in a polished wood envelope


interior of the jury space


view of the exterior by night


bioclimatic optimization


construction process by layers

 

 

project info:

 

architect: fco. borja peña morientes
collaborators: ernesto sierra, xabier ortega, nagore urrutia del campo, virginia laínez, javier muñoz posse y julio gotor valcárcel
technical architect: josé carlos asensio y sandra rodriguez
project developer: club de campo villa de madrid s.a.
constructor: ferrovial-agromán s.a.
dates: october 2013 – march 2014
location: carretera de castilla km 2,4. madrid, spain

 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: peter corboy | designboom

Save

Save

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    502,552 subscribers
    - see sample
    - see sample