BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run
 
BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run
jan 26, 2011

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run all images courtesy BIG architects

 

 

 

danish firm BIG architects has won the international competition to design a new waste-to-energy treatment plant on the outskirts of copenhagen, denmark. in an attempt to re-brand the idea and aesthetics of the standard factory, ‘amagerforbraending’ gives a secondary function to the structure by adding a public ski slope on to its roof.

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run in context

 

 

 

approaching the project not as an isolated object but an integrated feature of that site that is economically, environmentally, and socially profitable, the factory considers the local context: situated on an edge condition – factories on one side, housing on the other; the city of copenhagen on one hand, the water and island of amager on the other – the location receives very few visitors simply by the lack of identity and purpose the site possesses. the design of a factory-ski slope hybrid aims to mobilize the architecture and intensify the relationship between the building and the city, creating a destination in and of itself. BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run ski slope

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run

 

 

 

by integrating the height of the smokestack into the overall form of the architecture, an artificial slope is created. public connection is created by pushing down one corner of the building, associating the street with the roof line/ski run. measuring a total distance of over 1,500 m, three different pistes are made from the geometry of the roofscape.

 

access to the ski run is provided by an elevator shaft placed adjacent to the smokestack. facing inwards, the ride allows skiers to peer into the activities of the factory. two large ‘sky light’ apertures in the roof also provide a transparent look into the innerworkings of the waste treatment plant.

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run interior atrium space

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run office level

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run exterior green wall – detail

 

 

 

with the intention of raising awareness for sustainable energy, the design proposal includes a modification to the smokestack that will release smoke rings into the sky. activated whenever one ton of fossil CO2 is released, the signal will serve a communicative function and remind the viewer of the impact of consumption. at night, a heat tracking laser light will project a pie chart on the ring to display the actual quota of fossil CO2.

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run at night

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run projected laser light on smoke ring illustrating, in pie chart form, the quota of fossil CO2

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run study on waste-to-energy plant in denmark

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run site map

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run rendered fly by

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run (upper left) a skin is wrapped around the factory’s internal volumes which was largely determined by engineering and technical criteria (upper right) the building is raised in one corner to accommodate the height of the smokestack (lower left) one side of the envelope is expanded to create an administrative and visitor center (lower right) the corner closest to the street is lowered to allow for public connection

 

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run the roof of the factory is turned into an artificial ski slope

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run access to the ski slope is provided by an elevator adjacent to the smoke stack

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run elevation – model

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run view from the water

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run open ‘roof lights’ in the slope offer views into the factory

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run ski slope

 

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run mechanisms for smoke ring

 

(upper left) when the piston pushes out smoke, the upper gate is open and the ring forms. as the lower gate closes, surplus smoke enters the pressure compensation champer (upper right) smoke is stored when the upper gate is closed. the lower gate opens and the storage chamber starts to refill with smoke as the piston begins to rise. the pressure compensator extends. (lower left) piston continues to rise, building pressure (lower right) when the storage chamer is full, the upper gate is opened while the lower gate closes. piston moves down to push the smoke ring out. the complete cycle takes around 30 seconds.

BIG architects: amagerforbraending waste treatment plant and ski run smoke ring

 

 

 

project info:

client: amagerforbraending collaborators: realities united (smoke ring generator), AKT (facade & structural consulting), topotek 1/man made land (landscape) size: building 95,000 m2, landscape 90,000 m2, roof + ski slope 32,000 m2 facade area: 74,000 m2 administrative + visitor center floor area: 6,500 m2

partner in charge: bjarke ingels, david zahle project leader: brian yang team: jelena vucic, alina tamosiunaite, armor gutierrez, maciej zawadzki, jakob lange, andreas klok pedersen, daniel selensky, gül ertekin, xing xiong, sunming lee, long zuo

  • it is great but dangerous because people may be out of ski piste

    Ahmet-Gun
  • Really cool 🙂 C U there

    Bent-Erik Munch, homedesigners.dk
  • [url=http://architecturehate.tumblr.com/post/2991885757/amagerforbraending] Hated [/url]

    architecturehate
  • Definitely no “out-of bounds” skiing there!

    Powder Hound
  • amazing idea. …feasibitlity…hmmm
    some grand thermal inventions will be developed…
    although im not to sure about the actual project.

    Go for it!

    sf
  • with collaboration of Berlin Landscape Architects
    Topotek 1 and MANMADELAND

    t.

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,326 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine