bjarke ingels group: blaavand bunker museum bjarke ingels group: blaavand bunker museum
jul 29, 2012

bjarke ingels group: blaavand bunker museum

‘blåvand bunker museum’ by bjarke ingels group depicted is the glass and wireframe re-creation where gun barrells function as telescopes offering views over the north sea

 

 

 

danish firm BIG has been commissioned by varde city and vicinity to develop the blåvand bunker museum. situated within the protected shorelands of blåvand in denmark, the structure will be embedded within the site’s earthen embankment – built by german forces occupying denmark during world war II – and is adjacent to the existing tirpitz bunker, merging with the landscape of the western jutland.

 

the future museum will be composed of four main volumes – three museums and one special exhibitions gallery. each one will function independently. they will have their own individual opening hours, but collectively seen as one larger entity with the possibility to circulate and communicate between the various units. the structures’ integration into its environment is achieved by four simple cuts made into the topography of the land which form a central courtyard between the four masses. these are separated paths which connect back to the existing network of trails in the dune countryside.

 

as the 2,500 square meter space is embedded into the terrain one enters via the upper level’s central courtyard through the café. a common foyer is located in the centre of the exhibition venues which sits within the four lower level galleries. each of the walls which face in towards this communal area have a slightly rotated side which ultimately serve as support functions – toilets, cloakroom and storage – between each space. this slight turn of the structural partitions results in four corner skylights which bring daylight into the open atrium while also offering access to the museum galleries. visitors are guided into the lower level by a staircase which fits neatly into one of the rotated sides. an underground tunnel connects to the nearby old tirpitz bunker, where a glass and wireframe re-creation of the original gun turret is placed on top instead of housing munitions. the gun barrels function as a telescope giving patrons a view out over the north sea nearby.

the upper level and central courtyard

café

view of one of the museum galleries

a stairway leads into the lower level

foyer

winding central staircase leading into the tirpitz bunker

the museum is embedded into the site

rendering of the museum, parking lot and surrounding landscape

view of the tirpitz bunker in proximity to the museum

model visualization of the site by night

model of the museum site and topographical landscape

model (aerial view)

model (ground view)

model of the tirpitz bunker

model (general view)

exploded diagram of the tirpitz bunker makeover

 

 

project info:

 

partner in charge: bjarke ingels, jakob lange, david zahle, andreas klok pedersen project leader: brian yang team: alina tomosiunaite, katarzyna siedlecka, ryohei koike

  • ugs, swastika plaza??

    jr says:
  • a gun battery and a swastika? wtf?

    so sad says:
  • swastika? LOL, you two a paranoics xD

    abj says:
  • i’m not paranoid, i’m german 😉

    jr says:
  • I’m a huge fan of reductivist/minimalist work, but this time…

    brutal doesn’t begin to describe what’s going on here

    dbkii says:
  • The Pinwheel and Cannon Museum. It’s difficult to imagine the mental process that got the designer(s) to this solution. Are we to understand that Denmark is celebrating that period during which it was occupied…over tea and crumpets ?

    Chaszr says:
  • a total ripoff of a project done by architect carlos ferrater

    nickelson says:
  • The process is very simple 😉 Just copy an old project and paste it in a new site…

    http://www.evolo.us/architecture/forest-crematorium-bjarke-ingels-group/

    About the whole swastika thing, i don´t know, but lack of ideas sure!!

    TR says:
  • yes a real copy of the project done by office of architecture in barcelona (OAB) by Carlos Ferrater
    a fitness center in barcelona, in 1996! Shame!

    small says:
  • check;

    http://www.ferrater.com/
    fitness center
    1996

    small says:
  • Thanks, TR…I try to ignore Ingels et al, and wasn’t familiar with a lot of his stuff; this project only supports the idea of ignoring him… You’re dead on with yur comment.

    Chaszr says:
  • This project is a shameful insult. So ok, we have a cafe there too. And what are we going to chat about over coffee and scones, the good ol’ days when we almost had europe and then the world?

    charles says:
  • Can’t beleive how pessimistic and hatefull you all are. What’s wrong with remembering history and learning from it. This has nothing to do with celebrating war… And could you please comment on the architecture instead of making childish remarks about Bjarke Ingels…

    Great project

    Klaus says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news