BIG architects: national gallery of greenland
 
BIG architects: national gallery of greenland
feb 10, 2011

BIG architects: national gallery of greenland

‘national gallery of greenland’ by bjarke ingels group in nuuk, greenland all images courtesy bjarke ingels group

danish architects bjarke ingels group has won the invited competition to design greenland’s new national gallery of art in the capital city of nuuk. a collaborative effort with TNT nuuk, ramboll nuuk, andarkitekti, the proposal was unanimously selected over six other nordic architects including norwegian snøhetta and finnish heikkinen-komonen. 

BIG architects: national gallery of greenland view to the fjord

conceived as a projection of a geometrically perfect circle on the sloped site, the new 3000 m2 museum is a courtyard building that combines a comprehensive layout with a sensitive adaption to the landscape. the resulting form resembles a melted ring that follows the natural topography to imply the metaphor of a glacier or drifting snow.

BIG architects: national gallery of greenland approach

‘the danish functionalist architecture in nuuk is typically square boxes which ignore the unique nature of greenland. we therefore propose a national gallery which is both physically and visually in harmony with the dramatic nature, just like life in greenland is a symbiosis of the nature. we have created a simple, functional and symbolic shape, where the perfect circle is supplied by the local topography which creates a unique hybrid between the abstract shape and the specific location’, says bjarke ingels, founder and partner of BIG.

BIG architects: national gallery of greenland from the water

BIG architects: national gallery of greenland

the centre of the melted ring hosts an internal courtyard and an outdoor sculpture garden. serving as the museum’s focal point, the slope of the courtyard allows the space to open up towards the city and the view.

the cyclical shape of the gallery enables a flexible division of the exhibition space according to individual needs. much like the guggenheim museum’s rotunda layout in new york, a ramp and staircase form a coherent cycle from arrival through mezzanine and auditorium to exhibition loop and back again.

BIG architects: national gallery of greenland interior view

BIG architects: national gallery of greenland exhibition space

BIG architects: national gallery of greenland ramp

BIG architects: national gallery of greenland

BIG architects: national gallery of greenland schematic diagrams (top left) geometric circle superimposed on landscape (top right) form follows the topography (bottom left) view towards the fjord (bottom right) circular organization

BIG architects: national gallery of greenland (left) workshops & storage – all side functions are concentrated in a central core (right) ciculation – a ramp and a staircase form a coherent cycle from arrival through mezzanine and auditorium to exhibition space

BIG architects: national gallery of greenland physical model

BIG architects: national gallery of greenland

BIG architects: national gallery of greenland aerial view

BIG architects: national gallery of greenland

BIG architects: national gallery of greenland exhibition space

BIG architects: national gallery of greenland courtyard

BIG architects: national gallery of greenland site plan

BIG architects: national gallery of greenland floor plan / level 0

BIG architects: national gallery of greenland floor plan / level -1

BIG architects: national gallery of greenland floor plan / level -2

BIG architects: national gallery of greenland section

BIG architects: national gallery of greenland site section

BIG architects: national gallery of greenland site section

BIG architects: national gallery of greenland fold-out section

BIG architects: national gallery of greenland east elevation

BIG architects: national gallery of greenland west elevation

BIG architects: national gallery of greenland south elevation

BIG architects: national gallery of greenland north elevation

BIG architects: national gallery of greenland exploded axo

project info:

client: nunatta eqqumiitsulianik saqqumersitsivia collaboration: TNT nuuk, rambøll buuk, arkitekti, MIR, glessner group partner in charge: bjarke ingels, andreas pedersen project leader: jakob henke team: daniel selensky, ji-young yoon, gul ertekin, aleksander tokarz, alessio zenaro, johan cool, nickla antoni rasch

  • Nice project, clear idea fantastic drawings and renederings….

    Julian Nachev
more comments

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,314 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine