BIG architects: TEK building
 
BIG architects: TEK building
feb 01, 2011

BIG architects: TEK building

‘TEK building’ by BIG in taipei, taiwan all images courtesy BIG

 

 

danish practice bjarke ingels group has designed a 53,000 m2 public urban block in taipei, taiwan. ‘TEK’, which measures 57 x 57 x 57m, is a cubic structure that hosts a spiraling street of activities related to contemporary technology and media.

 

‘TEK’, which stands for ‘technology, entertainment and knowledge center taipei’, takes full advantage of its site by coiling together the public street within its volume. leading the public from the street level to the roof garden, the ascending spiral serves as the anchor to a number of programs, including shops, showrooms, offices, conference rooms, exhibition spaces, restaurants and galleries. the layout is organized to best provide for each facility: daylight sensitive programs such as hotel rooms and offices resides on the perimeter, while retail and exhibition spaces occupy the core.

 

 

BIG architects: TEK building perspective view

 

 

BIG architects: TEK building street view

 

the entire volume is finished in concrete lamellas, a system of stacked plate-like pieces that provide solar shading as well as aid in public access. featuring moments of wide recession, the facade becomes a generous public staircase while on the roof level, the inward form  accommodates an arena-like space for informal social gatherings.

 

 

BIG architects: TEK building entrance and plaza

 

BIG architects: TEK building interior view

 

BIG architects: TEK building opening in the structure

 

BIG architects: TEK building looking into the spiral walkway

 

BIG architects: TEK building rooftop level

 

BIG architects: TEK building public space

 

 

BIG architects: TEK building rendered flyby

 

BIG architects: TEK building night view

 

BIG architects: TEK building site

 

BIG architects: TEK building a number of public facilities is brought and coiled together in a spiral format

 

 

BIG architects: TEK building

 

 

upper left) plazas – the cute is rotated slightly on the site to generate outdoor space for four dedicated plazas. (upper right) program – an L-shaped hotel faces the west and north while retail and showrooms are sandwiched around a central auditorium. (lower left) sustainability – a green roof forms a cooling canopy which will drive the relatively cooler air down the spiral trajectory. (lower right) circulation – the central spiral serves as the primary route while a system of escalators directly beneath the spiral provides interior connections. four stair and elevator cores are positioned at each corner for efficient vertical movement.

 

 

BIG architects: TEK building the effects of the louver-like lamellas (left) summer (right) winter

 

 

BIG architects: TEK building model shots

 

BIG architects: TEK building

 

 

BIG architects: TEK building

 

 

BIG architects: TEK building

 

 

BIG architects: TEK building

 

 

BIG architects: TEK building

 

 

BIG architects: TEK building site plan

 

BIG architects: TEK building floor plan / level +4

 

 

BIG architects: TEK building floor plan / level +5

 

 

BIG architects: TEK building floor plan / level +6

 

 

BIG architects: TEK building floor plan / level +8

 

BIG architects: TEK building section

 

BIG architects: TEK building spiral circulation

 

 

project info:

 

client: taiwan land development corporation consultants: realities united, arup size: 53,000 m2 partner in charge: jakob lange project leader: cat huang team: allyson hiller, xi chen, esben vik, johan cool, xu li, gaeton brunet

  • Agree with anuszka.
    Hardly see universal design element within.

    joel
  • bob says the true!!!
    OMA coolsingel, but less bold and more posh.

    Aend
  • why are all the signs in the images written in chinese signs? it’s supposed to be in south korea, right?

    mm
  • and what about disabled.?

    anuszka
  • Neat idea. I wonder if anyone will really walk up 10 stories to the roof garden.

    steven
  • [url=http://www.archined.nl/en/news/un-studio-and-oma-present-projects-for-rotterdam-centre/] OMA coolsingel project[/url]

    bob
  • the best ever.They’re BIG!

    t. H
  • Another project that has reunited the Beatles!
    Get Back Joe Joe! You’re momma’s waiting for you, in her high heel shoes, and low neck sweater…

    powder Hound
  • I’ll believe it when I see it – and touch it

    Doubting Thomas
  • although i find BIG’s work normally too much of a joke, i have to say this is quite well done. that tunnel that goes through will be very beautiful. the purity of the cube from the outside is a bit much though.

    gaque

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,214 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine