bloco arquitetos casa malva house brasilia designboom
bloco arquitetos articulates brick malva house around secluded pool
photo by joana frança
all images courtesy of bloco arquitetos

 

 

 

surrounded on all sides by tall housing developments, brazilian practice bloco arquitetos has completed a single storey residential property that maximizes its relatively small plot. the dwelling is articulated around a courtyard where a secluded patio bridges between internal and external living accommodation.

bloco arquitetos casa malva house brasilia designboom
a secluded swimming pool is positioned at the heart of the scheme
photo by joana frança

 

 

 

in order to avoid a monolithic volume that lacked distinction, the design team sought to reinforce the characteristics of each of the structure’s materials. in the internal corridor, that connects communal living space to the bedrooms, the scheme’s distinctive red bricks have been replaced with glass blocks that introduce natural light and offer controlled glimpses of the patio. the walls of the service tower are made from a different pattern of solid bricks, leaving open spaces that ensure illumination and ventilation.

bloco arquitetos casa malva house brasilia designboom
living accommodation is arranged around an internal atrium
photo by joana frança

bloco arquitetos casa malva house brasilia designboom
an elongated table stretches through the living space
photo by joana frança

bloco arquitetos casa malva house brasilia designboom
an internal atrium brings a sense of nature into the home
photos by joana frança

bloco arquitetos casa malva house brasilia designboom
in the internal corridor the scheme’s distinctive red bricks have been replaced with glass blocks
photos by joana frança

bloco arquitetos casa malva house brasilia designboom
the entrance to the single storey property
photo by joana frança

bloco arquitetos casa malva house brasilia designboom
the home is surrounded on all sides by housing developments
photo by joana frança

bloco arquitetos casa malva house brasilia designboom
the property maximizes its relatively small plot
photo by joana frança

bloco arquitetos casa malva house brasilia designboom
the walls of the service tower are made from a different pattern of solid bricks
photo by joana frança

 

drawings

 

project info:

 

location: brasilia, brazil
authors: daniel mangabeira, henrique coutinho e matheus seco
coauthor: tatiana lopes
collaboration: guilherme mahana, bruno pessoa, luciana ribeiro, victor machado
structural calculation: andré torres
installation projects: nelso kunrath
landscaper: rosalba paisagismo
construction: daniella malva e gilmar guimarães
total area: 366 sqm
completed: 2014
photography: joana frança