bloco arquitetos lets nature help design with panieira house in brazil

bloco arquitetos lets nature help design with panieira house in brazil


the ‘panieira house’, by brazilian firm bloco arquitetos, started with a single tree. standing at 15 meters tall, the panieira tree is the home’s singular most-considered element, and acted as a starting point for the entire design.

bloco arquitetos panieira house brazil designboom
all images by haruo mikami

 

 

 

the home, both interior and exterior, is organized from east-west, running parallel to an adjacent street. however, even upon entering the residence, the tree is not immediately reviewed. various openings in walls and ceiling expose the panieira in small bits, which helps mediate the relationship between inside and out as a whole.

 


video courtesy of bloco arquitetos

 

 

 

‘panieira house’ is divided into two blocks separated by a north-south running courtyard. the westerly unit contains typical living needs, as well as living and dining areas. on the opposite side, are all bedrooms. both are almost exact in size, yet distinguished due to their various ceiling heights. the feature, which insinuates the intended use of each space, is a direct reference to adolf loos’ villa müller.

bloco arquitetos lets nature help design with panieira house in brazil
front façade’s singular window 

blocoarquitetosdesignboom03
inner garden, opposite main entrance  

bloco arquitetos lets nature help design with panieira house in brazil
backyard 

blocoarquitetosdesignboom04looking towards the kitchen 

bloco arquitetos panieira house brazil designboom
perimeter walls act as screens for the projection of shadows 

blocoarquitetosdesignboom06
interior 

bloco arquitetos lets nature help design with panieira house in brazil
various views are framed from each of the home’s windows 

bloco arquitetos panieira house brazil designboom
view from the street 

blocoarquitetosdesignboom02
isometric view

 

 

project info:

 

authors: bloco arquitetos (daniel mangabeira, henrique coutinho, matheus seco)
co-authors: bruno pessoa (interiors), rodrigo scheel (architecture)
collaboration: victor machado, tatiana lopes, guilherme mahana
built surface: 390m2
project: 2013
construction: 2013-2015
photography: haruo mikami

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions  feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: nick brink | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5