bloco arquitetos torreao house brasilia designboom
outside of brasilia’s bustling urban center, this single storey home presents majestic views across the region’s unspoiled countryside. designing for a young couple, local studio bloco arquitetos sought to align the property with surrounding landscape, using architecture to enhance and highlight the existing terrain.

bloco arquitetos torreao house brasilia designboom
all images by haruo mikami, courtesy of bloco arquitetos

 

 

 

named ‘torreão house’, a name that alludes in portuguese to the structure’s turreted form, the property is embedded within the undulating topography allowing all internal functions to be spread across just one level, and ensuring unobstructed views from the surrounding area. internally, living accommodation is arranged around the centrally positioned lounge, accessed by ramps that traverse the front garden. the home’s four bedrooms open out onto a natural preservation area at the southern edge of the plot, while circulation routes and service areas face the northern façade, which is more exposed to the passing street.

bloco arquitetos torreao house brasilia designboom
a sheltered terrace at ground floor level

 

 

 

a roof garden serves as an extension of the backyard, acting as an observation platform that remains open to all sides of the property. this terrace provides thermal insulation throughout the year and reinforces the visual continuity between the street, the house and the native vegetation.

 

the elevated patio is punctuated by translucid steel and glass cubes designed ventilate the bathrooms below, while during nighttime the glowing turrets work as lanterns, illuminating the entirety of the garden.

bloco arquitetos torreao house brasilia designboom
an elevated roof garden serves as an extension of the backyard

bloco arquitetos torreao house brasilia designboom
the terrace serves as an observation platform that remains open to all sides of the property

bloco arquitetos torreao house brasilia designboom
the garden is punctuated by translucid steel and glass cubes that illuminate and ventilate the areas below

bloco arquitetos torreao house brasilia designboom
the northern façade is more exposed to the passing street

bloco arquitetos torreao house brasilia designboom
living accommodation is accessed by ramps that traverse the front garden

bloco arquitetos torreao house brasilia designboom
the property’s east and west façades are windowless

bloco arquitetos torreao house brasilia designboom
the dwelling’s brilliant white walls contrast with the lush vegetation

 

 

 

project info:

 

authors: daniel mangabeira, henrique coutinho e matheus seco
collaboration: tatiana lopes, guilherme mahana, victor machado, bruno pessoa and rodrigo scheel
location: brasilia, brazil
built surface: 400 sqm
project: 2011
construction: 2012-2014
structural engineer: andré torres
electrical and plumbing projects: victor silvério
contractor: moura figueiredo
physical model: aescala
photography: haruo mikami