BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
 

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'

the large triangular theater square, big enough for nationalistic parades, became a subject for re-formatting when in 2009 BOLLES+WILSON won the international planning competition for the historic center of korca, albania. the main axis of the now almost fully implemented master plan is the boulevard shën gjergji (st. george), the new hub of the city, a pedestrian promenade culminating in the theater square. it is now anchored by BOLLES+WILSON‘s 2014 red bar in the sky – which focuses the theater square, the concluding phase of the B+W 2009 masterplan. the campanile which functions as a lookout tower for korcians to appreciate the delicate grain of their historic city is located at the end of the central pedestrian boulevard.

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
boulevard gjergi kastrioti in korca
image © roman mensing

 

 

german based studio BOLLES+WILSON‘s next intervention was the theater itself – quite literally given a new face (or lots of new faces). the seating capacity was increased by converting a two-tier auditorium to a large raked plane.

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
red bar in the sky focuses the theater square

 

 

the design method — as with all BOLLES+WILSON albanian projects — involved peter wilson’s hand drawn concept interpreted by a local facilitating office, in this case DEA studio. a methodology that baits ‘lost in translation‘ misinterpretations — as was the case here when the contractors were found scratching their heads at a book of ‘albanian bling renderings‘ but no details, a problem solved by peter wilson further sketching, this time 1:1 details direct on the wall.

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
interior view of the renovated auditorium

 

 

the masks of comic and tragedy belong to theater iconography, here they are joined by 140 smaller masks – the audience, hand crafted in terracotta by the local potter vasillaq kolevica. the 80 cm high individualized masks each occupy a grid square of the art deco facade. the black tragic mask is convex, the white comic mask is concave – the construction principles for these were again hand-sketched.

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
the auditorium — floor plan and section

 

 

the comic mask is on a side annex — that now houses an internal grand stair –, a cube cladding in black basalt. the perimeter of the mask is defined by a stainless-steel profile inside of which the white plaster indentation is recessed. the ominous black silhouette of the tragic mask is built up of polystyrene insulation blocks. edge areas were sketched but ultimately a 1:1 demonstration with a bread knife was necessary to communicate the idea to the builders. the surface here is again plastered to resemble a giant japanese ‘no-theater‘ mask.

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
peter wilson’s hand drawn concept interpreted by a local facilitating office

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
the 80-cm-high masks are hand crafted in terracotta

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
masks resembling the audience are hand crafted by local potter vasillaq kolevica

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
peter wilson‘s constructions for the comic mask

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
the comic mask on a side annex

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
instructions for the mask of tragedy

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
tragic mask portrayed on the theater’s facade

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
BOLLES+WILSON’s theater in korca seen at night

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
bread knife demonstration

BOLLES+WILSON redesigns a historical theater in albania and gives it a new 'face'
japanese ‘no-theater‘ mask

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,846 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine