a cluster of branch-like cabins brings its residents closer to nature

a cluster of branch-like cabins brings its residents closer to nature

MONOARCHI builds getaway cabins in tangshan

 

in the southeast corner of tangshan mountain in nanjing, china, MONOARCHI has assembled four ‘spring huts‘ taking cues from the geomorphic features of the landscape. spanning 5,000sqm, the site is located on a hill, standing out from the woods as a solitude island. the design team opted for the most distinctive spots of the area to place the four cabins, from camouflaging into the woods to popping up from the stone-piled land. although each hut is designed as an independent mass, all four are connected with a crooked wooden path that passes through isolated trees and strange rocks, like the vein of a leaf.a cluster of branch-like cabins brings its residents closer to natureall images by MONOARCHI

 

 

a step closer to nature 

 

the design team at MONOARCHI sought not to intervene in the initial landform and existing vegetation, forging an interaction between architecture and landscape. the architects developed two different forms: the first one is inspired by the circling vines in the forests, leaning against a tree and huge rock cliffs: the interior — consisting of a living room, bedroom, and bathroom — is defined by the emptiness offered by nature. a sculptural form winds the three main rooms into a complete building. floor-to-ceiling glazing in different angles and heights, capture different views, bringing the visitor closer to nature.

 

the curly shape encloses an irregular patio, and a 5 sqm hot spring pool is opened next to the preserved trees, forming a place to perceive the landscape and warmth created by nature. the facade encountering the patio is completely transparent, so the visitors can enjoy the view towards the pool.

 

the second form followed by the other two huts is hidden between the rocks and the woods, composing a branch-like shape. flat-lying stones are used as the foundation of the structures, while sharp cliffs tear apart the direct connection between the functional spaces. the scale of each branch of the building is defined by its functions: the bedroom and living room facing nature, while the restroom is visually blocked from the outside. as this volume is encircled by rocks, the architects added a skylight to offer inhabitants a stunning view towards the starry sky during the night.

a cluster of branch-like cabins brings its residents closer to nature

 

 

similar forms express different characters

 

MONOARCHI considered materials to create a feeling of seamless cohesion between the indoor and outdoor spaces. the rounded chamfer and the same oak blurred the boundary between the ground, the wall and the roof. the main furniture continues the free curves and plays an important part in the interior. the four huts share similar forms but express different attitudes toward the nature with different materials: the two huts in the woods use charcoal wood as skin, hiding from the lush greenery; the other two are exposed on the rocks and the edge of the woods, warping themselves with original woods and stitching themselves into the natural environment.a cluster of branch-like cabins brings its residents closer to nature

spring-huts-tangshan-monoarchi-designboom-1800

a cluster of branch-like cabins brings its residents closer to nature
bird view

a cluster of branch-like cabins brings its residents closer to nature
cabin I

a cluster of branch-like cabins brings its residents closer to nature
cabin II

a cluster of branch-like cabins brings its residents closer to nature
cabin III

 

spring-huts-tangshan-monoarchi-designboom-18002

 

 

1/7
opening towards the sky
opening towards the sky
the indoor space is the inward extension of the exterior
the indoor space is the inward extension of the exterior
the living room and the surrounding space enclosed by the rocks are paved with off-white terrazzo
the living room and the surrounding space enclosed by the rocks are paved with off-white terrazzo
a cluster of branch-like cabins brings its residents closer to nature
 
when the pool is filled with spring, you can experience the joy of the rough texture of nature and the delicateness of man-made materials
when the pool is filled with spring, you can experience the joy of the rough texture of nature and the delicateness of man-made materials
a cluster of branch-like cabins brings its residents closer to nature
 
a cluster of branch-like cabins brings its residents closer to nature
 

project info:

 

name: spring huts in tangshan
designer: MONOARCHI

location: tangshan, china 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissionsfeature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina petridou | designboom

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5