brick vaulted 'haven pavilion' forms intimate cowshed nestled into kerala's hillside

brick vaulted 'haven pavilion' forms intimate cowshed nestled into kerala's hillside

earthscape studio draws on local brickwork and construction

 

Earthscape Studio wedges a vaulted cowshed into a bowl-shaped contour in the Indian countryside. Engulfed in the dense foliage of banana trees and overlooking a valley, the Haven Pavilion responds to the site’s natural landscape and Kerala’s climate, integrating into its environment. The architects utilize locally available materials, including casuarinas trees, bamboo, and three layers of ‘sithu kal’ brick, to sustainably complete the construction and top the animal shelter in an experimental timbrel vault structure. Its sweeping form creates an ‘eternal experience’ inside, while following the natural landform, leaving it untouched and camouflaging within.

earthscape studio's vaulted cowshed nestles into kerala's hillside
all images courtesy of Earthscape Studio

 

 

undulating vaults camouflage  into the site’s contours

 

Without harming any of the natural environment, the Haven Pavilion sits on a sloping hillside site with a level difference of about 1m to 4m that continues down to a deep valley. Positioned flat on the land, the team at Earthscape Studio has located four anchor points for the vault at different levels, creating four different catenary arches at varying heights inside. The timbrel vault, spanning 6.6m wide and 3m high, derives from Kumar Doss’s catenary-based vault structures and is proposed by the architects to shape the cowshed sustainably and economically. Further, the technique draws on the Kangaroo physics engine, considering site surface and distributing loads to create maximum elasticity and a durable, stable compression structure.

 

Taking the local climate into consideration, Earthscape Studio has integrated openings in the structure to direct the area’s heavy wind flow and persistent rainfall downwards. A small drain also runs through the cowshed which further helps to aid waste water disposal in a natural direction towards the valley.

earthscape studio's vaulted cowshed nestles into kerala's hillside
Haven Pavilion tucks into Kerala’s hillside

haven the eternal experience pavilion 4
the timbrel vault echoes the landform’s contours

haven-pavilion-earthscape-studio-designboom-3

earthscape studio's vaulted cowshed nestles into kerala's hillside
an intimate cowshed within

earthscape studio's vaulted cowshed nestles into kerala's hillside
the openings direct heavy wind flow and persistent rainfall down towards the valley

earthscape studio's vaulted cowshed nestles into kerala's hillside
three layers of local brick shape the structure

earthscape studio's vaulted cowshed nestles into kerala's hillside
engulfed in a bed of banana trees

 

 

1/3
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: Haven The Eternal Experience Pavilion

architecture: Earthscape Studio

lead architect: Petchimuthu Kennedy
team: Petchimuthu Kennedy, Rigesh Niganth, Jeffril J Kumar, Shivani Saran S K

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: ravail khan | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! on its 35th participation at salone del mobile, pedrali unveiled eleven new collections for indoor and outdoor spaces, including brand new collections and extensions of existing collections! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5