the communique marketing solutions office, gurugram, india, creates a modern and egalitarian workspace in an effort to foster creativity, collaboration, and conversation. its spatial planning emerges as a direct result of this intent — an open-plan office format is chosen that is symbolic of transparency. disregarding traditional notions of professional hierarchy, this configuration instead encourages democratic engagement within the workforce. the architectural design developed by groupDCA, as a result, reflects the company’s guiding philosophy, which is predicated on establishing parity across the board to enhance employee experience, productivity, and well-being.


the architectural vocabulary is unmistakably brutalist: the façades are an expanse of exposed concrete punctuated by the measured use of corten steel

 

 

the office is housed in a three-story building that crafts a distinctive identity for itself within its immediate urban context. groupDCA’s architectural vocabulary is unmistakably brutalist — the façades are an expanse of exposed concrete punctuated by the measured use of corten steel. on the ground floor, a short porch leads the visitors to the entrance foyer. the upper floors house the workspaces within a seamless two-floor volume, accommodating a diverse mix of functions.

 

 

in order to optimize penetration of glare-free daylight into this volume, its northern and southern edges are designed to be porous; the fenestration scheme was arrived at through a metric-based daylight analysis. to reduce the ingress of heat into the building, the western edge – which forms its primary façade – is completely blocked with a massive wall and an added layer of insulation.


the office is designed as an egalitarian workspace that celebrates transparency, free thoughts, and collaboration

 

 

the majority of the office space is planned in the bullpen configuration with communal tables in a nod to communique’s ethos of equality and cooperation. the highlight of the volume is a mezzanine conference room that floats above an amphitheater-style, multipurpose event area. the fact that the heart of the volume is occupied by collaborative and flexible spaces as opposed to a director’s room reflects groupDCA’s intent to do away with physical metaphors of authoritarianism. the larger design strategy – biophilia – endeavors to enhance human engagement with nature in order to craft working spaces that promote happiness, good health, and well-being.


exposed wall and ceiling surfaces, and unconcealed air-conditioning ducts lend a raw and industrial look of the space

 

 

large windows, lined with planters, are designed along the northern and southern edges of the floor-plates — they open to beautiful views of the surrounding greens, while their careful placement and sizing ensure adequate daylight ingress. this strategy ties in with the attempt to optimize the building’s thermal performance as well. in order to ensure the reduction in the building’s energy consumption and its use of resources, a thoughtful, scientific approach is adopted. all of the windows are double-glazed, while glass wool is used as an insulating material on the western façade.


a seamless two-floor volume accommodates a diverse mix of functions

 

 

the interior spaces are a celebration of brutal materiality. the wall and ceiling surfaces – concrete, brick, and corten steel – are left exposed in their natural, unfinished states. the furniture is carved out of birch plywood, while the flooring is largely done in locally procured, multi-hued limestone. these material choices help bring down maintenance costs significantly, while simultaneously enhancing user experience of the spaces. 


an open-plan office format is chosen that is symbolic of transparency

 


the design provides a semblance of privacy, while the placement of levels and spaces within the larger, singular volume helps sustain the visual connection

 

groupDCA designboom
vertical green walls run along the entire two-floor length of the volume along its eastern and western walls

 

groupDCA designboom
informal, semi-open meeting areas are conceptualized at both ends of the volume to provide intimate spaces for discussions and conversations

 

groupDCA designboom
the flexible amphitheater-style multipurpose event area acts as the heart of the volume

 

groupDCA designboom

 

groupDCA designboom
cross section

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news