bua studio converts dilapidated barn in iceland into artist's studio and dwelling

bua studio converts dilapidated barn in iceland into artist's studio and dwelling

hloduberg artist’s studio emerges from the ruins of a barn

 

bua studio transformed a dilapidated barn in iceland into an artist’s studio and dwelling. dubbed ‘hloduberg artist’s studio’ the conversion emerges from the existing concrete structure maintaining a cohesive character with the fragmented buildings of the area. as part of the remaining walls were too fragile to be reused, the architects retained them in their original state, enclosing an open garden. 

 

after stabilizing the robust concrete structure, the studio incorporated a lightweight two-storey timber structure within. this way they maintained the unique texture of the existing material that reveals the traces of time.bua studio converted dilapidated barn in iceland into artist's studio and dwellingall images courtesy of marino thorlacius 

 

 

a palette that reflects the colors of the surrounding nature

 

the ground level acts as a massive workspace including the artist’s studio, as well as a kitchen and dining space. there, the architects (see more here) sought to avoid the additional openings so as not to overload the structure. they only created two new ones: one to let more natural light penetrate the kitchen and one to create an entrance between the studio and the living area. 

 

contrary to the rough exterior, the openings are cut with precision to create visual juxtaposition. the flooring is covered in polished concrete, and the walls are clad in stained birch plywood. in collaboration with the client, who had previously worked with stained plywood in her practice, the architects generated pigments on a palette that reflected the colors of the surrounding nature.bua studio converted dilapidated barn in iceland into artist's studio and dwelling

 

 

materials informed by local vernacular interiors

 

a staircase rises up the residents to a timber-clad mezzanine with a sitting area, creating visual connection through a double-height space. a row of openings lets natural light enter the interior and provides unobstructed views towards the coast and the mountains. the first floor or domestic sphere accommodates a small sitting room, two double bedrooms, and a bathroom.

 

there, the architects maintained a muted palette of materials informed by local vernacular interiors: walls and floors are wrapped in white stained pine boards. meanwhile, at the end of the hallway, a double-height studio is revealed, offering a different perspective to observe emerging artworks. ‘given the remote location and for economic and environmental reasons, our clients shared our goal to minimize waste material wherever possible,’ mentioned the studio.

 

bua studio converted dilapidated barn in iceland into artist's studio and dwelling
the existing concrete wall in the old barn was repaired where it was needed

 

the gabled shape of the construction echoes the initial silhouette, while the new corrugated aluzinc highlights the new supplement. its reflective material follows the color of the sky and meadow around the house, changing with the seasons and weather.

 

‘this allowed us to extend to a second storey without overpowering the concrete barn. from our experience working in harsh climates, this rather industrial material is one of the few cladding options that can withstand the extremes of weather. the corrugation is also a reference to a local building tradition. from the early 20th century corrugated steel has been used diffusely in iceland in rural and urban settings for all typologies. most dwellings and farm buildings in the area are partly or completely clad in this material,’ said the architects.

 

bua studio converted dilapidated barn in iceland into artist's studio and dwelling
in the smaller cement repairs pebbles from the local beach were inserted to assimilate better to the rough background

bua studio converts dilapidated barn in iceland into artist's studio and dwelling
the new corrugated addition erects from the neglected concrete

bua studio converts dilapidated barn in iceland into artist's studio and dwelling
a walled open courtyard

bua studio converts dilapidated barn in iceland into artist's studio and dwelling
revealing the passage of time

bua studio converts dilapidated barn in iceland into artist's studio and dwelling

bau-studio-barn-renovation-hloduberg-artists-studio-in-western-iceland-designboom-18001
1/6
artist's studio
artist's studio
small functional kitchen
small functional kitchen
 flanked by a large opening
flanked by a large opening
overlooking the coast
overlooking the coast
bua studio converts dilapidated barn in iceland into artist’s studio and dwelling
 
bua studio converts dilapidated barn in iceland into artist’s studio and dwelling
 

project info:

 

name: hloduberg artist’s studio

architects: bua studio

location: skardsstrond, iceland 

photography: marino thorlacius 

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5