located on the indonesian island of lombok, the ‘clay house’ is the latest residential project developed by budi pradono architects (BPA)sitting on a hill, one can see the paddy fields and the vast expanse of land and sea that characterize the region. 

 

 

when given the task to design this house, the most fundamental question for budi pradono architects was how to recognize or know the specific character of the place. with that in mind, the first thing was to create a mass composition where the pool is used as the core for organizing the quality of public and private spaces. observations in this location also determines the extent of the house to be constructed; by simply building as little as possible, it automatically becomes an approach to green architecture. ultimately, an understanding of the contours, trees and surrounding land will determine the character of this building.

 

 

‘in the presence of this location on the hill of course we have to be careful because this building will automatically become an icon of the surrounding environment’, explains the designers. hence, the iconography would be made with full awareness through a maximum use of local materials. on the other hand, weak architecture is also adopted — manifested through the use of local materials with a special processing. for example, clay is used as a main wall material and bamboo is integrated into the framework — obtained from the surrounding areas but used as a preservation method.

 

 

as mentioned, organization of space and mass composition is carefully planned by placing a swimming pool as a reference point to the left and right as well as the outside. on the left, the public area is set and consists of a lounge, dining and pantry. above, the master bedroom can be found — at  the most strategic place to see the whole of the surrounding scenery. on the right side of the pool, another bedroom was added to get a great view of the natural landscape. meanwhile, a second bedroom right behind it has a private terrace and a sea view to peek underneath the rice fields. one of the most important and fundamental aspects of the design is the procession into this site after the run from the bottom to the top. after the client parks their car, they could walk down the hall and get a peak at the natural beauty of the sea and swimming pool. ‘this process is used as a spatial experience for anyone coming to the place,’ concludes the architects. 

 

 

approximately 20 km from the site, the clayey soil has been collected by craftsmen to create the wall frame of the house – hence the name. the clay was treated with a mixture of sand, cement, straw and cow dung or buffalo dung, which are numerous in that location. this method applies the concept of sustainable architecture, which uses locally-available materials. straw and cow dung will be a strong binder for the clay . finally, using this material as a wall coverage, heat will be reduce to more than 50 percent.


diagram with a 360 degree view 


axonometric diagrams


clay house site plan

 

 

project info:

 

client: WP & D 
location: selong belanak lombok, indonesia
design phase: february 2012 – 2013
construction phase: july 2013 – 2015
status: built
type: residential

 

architecture firm: budi pradono architects – [BPA] studio
lead architect: budi pradono
assistants architects: elda siska sinuraya, hasan nuri, lucia wili yuhartanti, adhi wibowo
studio support: agi s. prabowo, vian sandy, davin goey, muhammad bakrie ibrahim, laurencia yoanita, destiana ritaningsih, andre sandhywinata, eka feri rudianto
project manager [BPA]: prayitno
project manager [owner]: julia maria, linda melati, lalu aziz, jeffry sembiring, felicia kindangen
model maker: daryanto, andre sandhywinata
landscape design: budi pradono
interior design: budi pradono
structure engineering: agus susilo
MEP consultant engineer: imansyah alwi
contractor mep & structure: oni haryono
contractor architectural: rachmat mulyana winitahardja (tirtagraha)
sub contractor architectural: lalu sukanti
land surveyor: prema desain

 

land area: 9738 m²
building coverage: 721,74 m²
total building area: 202,3 m²

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

Save

Save

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news