buratti architetti adds underground swimming pool to italian house
 
buratti architetti adds underground swimming pool to italian house buratti architetti adds underground swimming pool to italian house
jul 04, 2016

buratti architetti adds underground swimming pool to italian house

located in the outskirts of milan, italy, ‘casa luna’ by buratti architetti is a project that stems from the desire of the owner to turn a duplex apartment into his new home, one that fits him, his needs and passions. when entering, a very compressed space showcases all the materials that characterize the ground floor: smoked grey oak, dark heat-treated chestnut wooden sliding panels, boiserie, and a fixed piece of furniture lacquered in striped larch. following this area, the heart of the house opens, exploding the living room with a monolithic black raw iron totem that includes in its shelves a fireplace and TV screen. a big round glass table defines the dining area and introduces the stainless steel kitchen.


walls, floors and ceilings are finished using a warm grey concrete-resin
image © marcello mariana

 

 

the whole ground floor is designed by buratti architetti as a composition of spaces linked to each other, never being completely divided, but being able to separate into different subspaces thanks to the moveable wooden panels. the goal of the project is to generate a large interior, not divided into single rooms but open and organized into several functions. as one passes the big shower glass cube, the user enters a more intimate and reserved part of the house called the night area.


the bright volume of the swimming pool stands out as a big glass case
image © marcello mariana

 

 

this zone is set as a special tailored suite with three spaces: bed, walk-in closet and bathroom. here the focus is a big central element with three different faces: one with white lacquered striped larch that defines the dressing room; one with a dark mirror composition at the entrance of the night area; and the third one is an all-black matte lacquered item with a bookshelf, a desk, and a TV. the bathroom is not an isolated space, but one that interplays with the other parts of the night area, changing configurations thanks to the wooden sliding panel that can completely close or open it, according to privacy needs.


the water and the lighting give different chromatic atmospheres
image © marcello mariana

 

 

the two floors of the house are connected through a staircase with cantilevered wooden steps closed by a double-height pink glass panel. this element links the two different atmospheres of the house and become the special backdrop of the two main spaces. the underground floor is a very peculiar area: an hypogeum space, enclosed and dramatic, where walls, floors and ceilings are finished using a warm grey concrete-resin. in this raw and monochromatic space, the bright volume of the swimming pool stands out as a big glass case, where the water and the lighting give different chromatic atmospheres.


natural and raw materials coexist with shiny surfaces like pink glass
image © marcello mariana

 

 

the white stone backdrop hides the service room (bathroom, changing room and shower) and the entrance to the pool, completely covered in black stone, like a narrow dark passage to the clear water. the research of colors, materials, and contrast is very important throughout the project. near natural and raw materials coexist with shiny surfaces like pink glasses, deep green fabrics and yellow in some parts of the furniture, giving to the space, ‘a ray of sunlight’.


the ground floor is designed as a composition of spaces linked to each other
image © marcello mariana


a monolithic black raw iron totem includes in its shelves a fireplace and TV screen
image © marcello mariana


a big round glass table defines the dining area and introduces the stainless steel kitchen
image © marcello mariana


the research of colors, materials, and contrast is very important throughout the project
image © marcello mariana


the master bedroom’s focus is a big central element with three different faces, here the shelves and TV
image © marcello mariana


the bathroom is not an isolated space but interplays with the other parts of the night area
image © marcello mariana


wooden sliding panel can completely close or open the bathroom according to the privacy needs
image © marcello mariana

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,664 subscribers
    - see sample
    - see sample