bureau for architecture and urbanism: matchbox house bureau for architecture and urbanism: matchbox house
oct 25, 2012

bureau for architecture and urbanism: matchbox house

‘the matchbox house’ by bureau for architecture and urbanism, michigan, USA image © steve maylone all images courtesy of bureau for architecture and urbanism

architect naseem alizadeh of american firm bureau for architecture and urbanism has recently completed ‘the matchbox house’ in ann arbor, michigan, placed into a wooded site as a dwelling that sits visually independently of its surroundings but does not dominate it either. the general form consists of the archetypal icon of the house with a 45-degree roof slope, like the outer cover of a matchbox, with a light cedar wood-sided inner box that sits within the darker standing seem metal plated shell. the entire building rests on a concrete foundation inset from the residence’s footprint to emphasize its presence dropped onto the site. in elevation, the living volume is divided into four quadrants that push and pull out of the outer covering, creating overhangs and outdoor spaces.

several measures were taken to make sustainability an integral, although not necessarily aesthetic, part of the project, an effort that has put the house in the running to receive a LEED platinum certification. the timber frame structure was spaced 30% further apart to reduce the use of material. all of the wood used in the interior is from the forest stewardship council, an organization dealing with the responsible and renewable use of wood, while the exterior was reclaimed from an old barn. the only intrusive intervention was that of the foundation and driveway, but was offset by re-planting native vegetation on-site, which does not require any additional irrigation. all appliances are energy efficient, low-e windows and a 2kW solar panel assist in the minimization of the carbon footprint.  

dark metal plate skin as the matchbox case image © steve maylone

driveway and entrance image © steve maylone

exterior spaces under a deep roof are created image © steve maylone

each of the four sections protrude and retract within the shell image © steve maylone

living room image © steve maylone

main living space, entrance on the right side image © steve maylone

kitchen image © steve maylone

double-height entrance and stair case image © steve maylone

bedroom image © steve maylone

bathroom image © steve maylone

site plan

floor plan / level 0

floor plan / level 1

roof plan

section

section

elevation

elevation

elevation

exploded axonometric

project info:

architect: naseem alizadeh (bureau for architecture and urbanism) builder: brian halprin (green building services, pllc) landscape architect: tad krear (land design studio) structural engineer: cory johnston (johnston design) mechanical engineer: matt snider (snider environmental systems) green rater: lee purches (hp3 group) green provider: michael holcomb (alliance for environmental sustainability) hers rater: amanda godward (ecotelligent homes) photographer: steve maylone (maylone photography) kitchen and bathroom cabinetry: christine ryan (ryan cabinetry) landscape installers: matt demmon (plantwise restoration)

  • It looks nice, but no storage anywhere. there is nowhere to put anything, especially the kitchen. ouch.

    dan says:
  • interesting variation on the primative hut theme – nicely detailed staircase, and the push-pul volumetric thing is great

    normally white houses eon’t bother me but this one does – its just dying for the injection of some color, can’t quite put my finger on why this house in particular needs it

    dbkii says:
  • Gut the shell…materially and programatically…and start over.

    Chaszr says:
  • very clean project by nassem architects

    http://www.solidform.co.uk/

    Frank Form says:
  • the toilet – door directly in the living room???? why????

    PYTR75 says:
  • see if you can get your money back

    jillio says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news