bureau SLA: buddhist meditation centre
 
bureau SLA: buddhist meditation centre
nov 01, 2012

bureau SLA: buddhist meditation centre

‘buddhist meditation centre mette vihara’ by bureau SLA, hengstdijk, the netherlands image © jeroen musch all images courtesy of bureau SLA

in the town of hengstdijk near the belgium/netherlands border, the ‘buddhist meditation centre mette vihara‘ by dutch firm bureau SLA is situated within a barn amidst a rural landscape. inhabitants are members of the triratna community, following a less traditional movement which instead draws from a stream of collective buddhist ideals. the facility offers a meditation hall, library, dining hall and 26 beds within 13 one and two person bedrooms. the vernacular mansard roof and elevations are clad with cost effective and long lasting sheets of corrugated steel. red cedar beams add depth to the planar elevations while marking the horizontal lines at successive stacked panels. white wood frames bordering standard insulated windows buffer the vertical seams. a patchwork effect is created by using three colors with differing densities of corrugation.

leftover wood from the construction scaffolding becomes the cladding on the short ends and terrace walls, adding a sense of warmth. unfinished building materials contribute the interior aesthetic with load bearing walls of unplastered lime stone. MDF sheets coated with tranparent colors are used for partitions to ensure their materiality is visible. concrete floors maintain their raw surfaces while a black bamboo floor in the meditation room. blending into the metal facades, large exterior doors can open to transform into open air meditation. in their closed state, light is filtered to optimize the room’s conditions.

bureau SLA: buddhist meditation centre (left) view from the street (right) view from the garden images © jeroen musch

bureau SLA: buddhist meditation centre large doors are concealed within the corrugated steel facade image © jeroen musch

bureau SLA: buddhist meditation centre room can be used for open air meditation image © jeroen musch

bureau SLA: buddhist meditation centre large doors open to transform the intimate space into an ideal environment for open air meditation image © jeroen musch

bureau SLA: buddhist meditation centre view from meditation room image © jeroen musch

bureau SLA: buddhist meditation centre meditation session image © jeroen musch

bureau SLA: buddhist meditation centre library image © jeroen musch

bureau SLA: buddhist meditation centre bedroom image © jeroen musch

bureau SLA: buddhist meditation centre arcade image © jeroen musch

bureau SLA: buddhist meditation centre floor plan / level 0

bureau SLA: buddhist meditation centre floor plan / level 1

bureau SLA: buddhist meditation centre section

bureau SLA: buddhist meditation centre section

bureau SLA: buddhist meditation centre section

bureau SLA: buddhist meditation centre section

bureau SLA: buddhist meditation centre section

bureau SLA: buddhist meditation centre section

project info:

project: buddhist meditation centre metta vihara start design: 2009 start building: 9/2011 opening: 6/2012 gross area: 465 m2 building costs: ca. € 650.000 ex. VAT design: bureau SLA client: metta vihara address: hengstdijkse kerkstraat 36, hengstdijk, the netherlands program: 13 bedrooms, meditation hall, library and dining hall contractor: van kerckhoven bouw, kloosterzande structural engineer: sineth engineering, schiphol sustainability: sunraytec, woerden project team: peter van assche, hiske van der meer, gonçalo moreira, charlotte vermaning, justyna osiecka

  • A jarring mish-mosh of patterns and designs.
    Not at all meditative or soothing. View from the meditation room is nice.
    I would see this building used in a variety excellent ways but…
    All this visual noise. I prefer to meditate in the mountains with all her distractions.
    But then, if I can’t say something nice, I should’t say anything at all.

    Dan
  • Calming and pacific. Would like to visit omeday.

    nelsondreyes architect
  • so neat, so contemporary, plain cool.

    sam yuen
  • Beautiful, Simple, amazing. Original creation. Ideal location to be in peace with you, with god. To know your self. Away from E-Life. (Electronic).
    Can you share email id for further communication for booking and all.
    [email protected]

    Nicky

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,908 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine