C+ architects zeros in on hair in focus hair salon in beijing

C+ architects zeros in on hair in focus hair salon in beijing

C+ architects zeros in on hair in focus hair salon in beijing
all images courtesy of xia zhi

 

 

 

multi-function by reduction is the name of the game in the ‘hair focus’ salon by chinese studio C+ architects. located in beijing, the 135m2 (approx. 1,400ft2) space was in need of a total overhaul and, unfortunately for C+, the budget was slightly less than wished for; but it seems that that’s always the case.

C plus architects hair focus hair salon beijing
interior

 

 

 

in order to increase adaptability and space utilization, C+ created three functional volumes. upon entrance, guests are placed within the reception and waiting room. they then pass through a short corridor, off of which the disinfecting room, broom closet, and storage area is located. the space then opens greatly into a minimal elongated rectangle that serves as the main hairdressing and washing zone.

 


video courtesy of yanchun cheng

 

 

 

with a history in japanese residential architecture, C+ could recognize the importance of flexibility and details within the relatively limited space. in addition to spatial organization, adjustable white partitions are placed between seats. when not needed, they can be hoisted upwards, greatly increasing the salon’s perceived size. in the back of the space, are a row of individual mirrors, also manipulatable, that can combine to form a singular mirror wall.

C plus architects hair focus hair salon beijing
mirror wall 

 

 

 

the façade concept is originated from a salon staple: the hair comb. two rows of wood batten strips form semi-transparent walls, separated by a narrow path of white cobblestone. the wall breaks the conventional idea of a shopping mall shop window, while also ensuring the privacy of customers within. 

C+ architects zeros in on hair in focus hair salon in beijing
open work area 

c+architetsdesignboom04
cutting stations with white partition screens 

C plus architects hair focus hair salon beijing
wood slats separate ‘hair focus’ from the main shopping mall corridor 

c+architetsdesignboom03
façade interior 

C plus architects hair focus hair salon beijing
façade

c+architetsdesignboom02
plan

 

 

project info:

 

name: hair focus hair salon
architect in charge: cheng yanchun — C+ architects
design team: wang yakun, zhang yaqiong, wang xi
program: store remodel
status: completed
location: beijing, china
dates: may – december 2014
area: 135m2
photographer/videographer: xia zhi

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions  feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

 

edited by: nick brink | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5