camps felip arquitecturia shapes its 'house 016' as a cluster of six sloping volumes

camps felip arquitecturia shapes its 'house 016' as a cluster of six sloping volumes

a cloistered home in spain

 

Girona-based studio Camps Felip Arquitecturia has recently designed a residence known as House 016. The dwelling is situated in the Catalan town of Caldes de Malavella and takes shape to exemplify contemporary architecture designed with a focus on sustainability.

 

The house’s unique geometry is one of its most notable features, with six volumes arranged around a central courtyard. Each volume’s size and proportions are determined by its specific use, resulting in a harmonious composition. The volumes are all interconnected through a cloister-like space, which serves as the main entrance and circulation area, gravitating around the courtyard.

camps felip house 016images © José Hevia

 

 

framed views throughout house 016

 

The team at Camps Felip Arquitecturia notes that its House 016 has ‘three different ways to look at and relate to the outside environment.’ The first is an intimate view, which opens onto an inner courtyard through the connecting cloister space. The second is a horizontal view which frames different moments of the garden to establish a direct relationship with the outside while preserving intimacy. Finally, there is an open and wide view of the sky that is provided by the relationship between the structure, the roof’s geometry, and the load-bearing walls.

 

The central courtyard opens slightly on one side to generate a sense of continuity with the garden, allowing a natural and energetic permeability between the house and the forest. What’s more, the house is passively cooled with cross-ventilation to provide fresh air to indoor spaces.

camps felip house 016

 

 

sloping rooftops collect rainwater

 

The House’s unique structure also minimizes the amount of material used while allowing for large spans of up to twelve meters with a nine-centimeter slab of laminated wood, which the team at Camps Felip Arquitecturia notes is due to the structure’s diagonal geometry.

 

Another noteworthy feature of House 016 is the series of sloping gabled rooftops which are finished with green-glazed ceramic tiles and collect water like a leaf. These tiles reflect and blend in with the surrounding trees, providing a natural aesthetic. Some of this collected water is also used to irrigate the garden, which is designed according to the principle of saving water by using plants which require little watering.

camps felip house 016
large picture windows open onto the surrounding gardens camps felip arquitecturia shapes its 'house 016' as a cluster of six sloping volumesthe pitched rooftops are expressed along the interiors with dramatically sloping ceilings

camps felip arquitecturia shapes its 'house 016' as a cluster of six sloping volumesfull-height glazing together with clerestory windows frame a variety of views

camps-felip-arquitecturia-house-016-designboom-06a

the architecture takes shape with unique, angular geometries

 

project info:

 

project title: House 016

architecture: Camps Felip Arquitectura @arquitecturia_

location: Caldes de Malavella, Catalonia, Spain

design team: Josep Camps, Olga Felip

technical architect: Planas Casadevall
construction: SIFERA Construccions Eficients
completion: 2022

photography: © José Hevia

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! on its 35th participation at salone del mobile, pedrali unveiled eleven new collections for indoor and outdoor spaces, including brand new collections and extensions of existing collections! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5