cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
 

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves

the ‘valley villa’ project is set on the northern edge of bumahen, iran, on the slope of the mountains near to the creek. the form of omid azeri + jafar lotfolahi’s newly designed residence is a transformative result of the three existing topography curves on site. the aim of the project is to create the least amount of modification to the natural state of the ground. it is a graceful invasion of the topography curves into the boundary of the villa.

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
two bedrooms overlook towards the valley landscape

 

 

iranian based architects omid azeri + jafar lotfolahi‘s latest project began its transformation with the rising height of the topography curves along the south in order to dominate the villa’s view towards the valley landscape. by the movement of these curves, the space hierarchy of the residence has been formed in three floors. in the first and second floors, curves direction changed into the heart of the villa and formed the inner courtyard and void.

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
the courtyard acts as threshold space, which organizes the space hierarchy around itself

 

 

this courtyard acts as threshold space, which organizes the space hierarchy around itself. the courtyard isolates the living space from the pool on the first floor and the master bedroom from the child’s bedroom on the second floor. finally, two bedrooms are overlooking towards the valley landscape and yard, and the third bedroom is  overlooking towards the mountain and yard.

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
curves direction changed into the heart of the villa and formed the inner courtyard and void

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
the courtyard isolates the master bedroom from the child’s bedroom

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
the bedroom’s view towards the valley landscape

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
the villa’s transformation began with the rising height of the topography curves along the south

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
ground floor plan

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
first floor plan

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
second floor plan

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
south elevation

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
section a-a

cantiliver villa in iran by azeri+lotfolahi results from the site's topography curves
section b-b

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

  • excellent

    dbkii
  • Project info:
    Design Team: Mohammad Khodabanehlo, Mahdi Khoda Bakhsh, Abolfazal Haydari, Kimia Khorakchi
    Client name: Ms Dadyar
    Size: 450m2
    Date: 2017
    Location: Bumahen, Iran

    Jafar Lotfolahi

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,313 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine