capella garcia arquitectura: espai ridaura
 
capella garcia arquitectura: espai ridaura
mar 26, 2012

capella garcia arquitectura: espai ridaura

‘espai ridaura’ by capella garcia arquitectura in santa cristina d’aro, girona, spain all images courtesy capella garcia arquitectura image © rafael vargas

barcelona-based practice capella garcia arquitectura (juli capella, miquel garcia) has shared with us images of ‘espai ridaura’, a multipurpose school of music in santa cristina d’aro, girona, spain. situated on a large triangular site in a new and growing residential area near the town centre, the design explores ways of integrating the architecture with the landscape by raising a chunk of virgin land to form a cantilevering green roof while incorporating local earth and gravel in the make up of the walls for a naturally-pigmented exterior.

capella garcia arquitectura: espai ridaura exterior view image © rafael vargas

located close to the coast in the upper reach of the vall d’aro, the municipality required a new facility that could accommodate the rich cultural and leisure life of the town in a venue that could cater to both professional performances and local gatherings. the surrounding grounds of the site is largely left open to facilitate a free-flowing circulation, establishing the building as a public domain for visitors and inhabitants alike. set against the backdrop of the leafy woodland that lines the banks of the ridaura torrent, the architecture describes a landscape of its own by two well-defined volumes that are oriented on a north-south axis to ‘slide’ against one another. the green roof system not only displaces the pre-existing vegetation of the site but provides acoustic and thermal insulation for the interior.

capella garcia arquitectura: espai ridaura larger volume image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura approach image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura west elevation image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura east elevation image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura facade detail image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura view of mountains beyond building image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura green roof image © rafael vargas

organized entirely on a single level, the larger of the two volumes contains the entrance, vestibule, multipurpose hall, projection and lighting control rooms, reception, ticket office, and a small bar. the main hall is an unobstructed 6 meter-high space equipped with retractable seating tiers (202 spectators). this configuration allows for maximum flexibility, providing multiple configurations and arrangements to ideally suit the event or performance at hand. at the rear of the stage is a large window that captures the landscape to render the view as a part of the interior.

capella garcia arquitectura: espai ridaura entrance image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura interior view image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura front desk image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura multipurpose hall and stage image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura view from stage image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura circulation space image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura entrance at night image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura night view image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura image © rafael vargas

capella garcia arquitectura: espai ridaura site

capella garcia arquitectura: espai ridaura aerial views

capella garcia arquitectura: espai ridaura concept

capella garcia arquitectura: espai ridaura floor plan / level 0

capella garcia arquitectura: espai ridaura seating variation

capella garcia arquitectura: espai ridaura seating variation

capella garcia arquitectura: espai ridaura seating variation

capella garcia arquitectura: espai ridaura floor plan / level +1

capella garcia arquitectura: espai ridaura longitudinal section

capella garcia arquitectura: espai ridaura cross section

capella garcia arquitectura: espai ridaura north elevation

capella garcia arquitectura: espai ridaura south elevation

capella garcia arquitectura: espai ridaura east elevation

capella garcia arquitectura: espai ridaura west elevation

project info:

client: ajuntament santa cristina d’aro total area: 1,215 m2

architects: juli capella, miquel garcia collaborators: lisardo adan, joan bozzo, pau monguio project responsible: lisardo adan project management: juli capella structural calculations: javier monte installation engineering: celec site management: santa cristina d’aro city council quantity surveyor: agusti vidal contractor: euritmia green roof: acieroid

  • Why did they choose to completely rid the space around it of grass? I liked the concept of raising it out of the ground with the green roof but it just looks like it\’s in a desert now.

    Drew
  • There is something grand about setting the building in the middle of a clearing as the architects have done. I also dig the mottled effect of the facade.

    Uli
  • Totally agree with Tom. Beside that I think its a wonderful job. Exquisite finished.

    Fernando
  • the scale is very deceiving. i thought it was much smaller until the photo with the person walking beside it…

    Tom. Australia

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,253 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine