carazo arquitectura's murray music house embraces the costa rican hillscape
 
carazo arquitectura's murray music house embraces the costa rican hillscape carazo arquitectura's murray music house embraces the costa rican hillscape
may 09, 2017

carazo arquitectura's murray music house embraces the costa rican hillscape

completed by carazo arquitectura in costa rica, the murray music house is designed for a family of five and takes advantage of site characteristics such as topography, trees and orientation. by adapting to the natural conditions of the land, the two-storey house becomes a centre of exploration with spaces that are given different meanings and functions.


secondary access to the house at night
image © roberto d’ambrosio

 

 

carazo aequitectura reveals the lower level with the quality of being immersed in the ground, within a wooded area that promotes privacy. this generates a threshold of silence, where earth and grass provide climatic comfort to create cool environments during the day and warm ones at night. the trees cover a good part of the facades, generating shadows and light projections that pass through the branches and paint the panorama with their trunks, roots and leaves. this overall effect makes the space, located in the depth of the ground, ideal for bedrooms.


view to the exterior of the main social area at night
image © roberto d’ambrosio

 

 

the upper level, located at the top of the land, has a wide and clear view to the southwest of the central valley. this allows the infiltration of a greater amount of natural light into the social areas – reason why the terraces, the walls and open spaces become canvases in light of the incidence of the sun. meanwhile, the ceilings expand in order to create the transition between internal and external spaces, containing the various activities of the social core and its extension to the outdoors.


main access to the house and office
image © roberto d’ambrosio

 

 

the geometry of the house plays a fundamental role in understanding the various programs involved in the project -through scale, subtraction and addition granted by multiple forms. for example, the openings allow natural lighting and ventilation to enter amply through each of the spaces. moreover, the kitchen area extends as an integrating element of the dwelling with the social area. by doing so, participation of all the inhabitants in the housework is ensured – creating a hierarchy of space through the height, the overhead lighting, and the views to the landscape.


inside view to the social area
image © roberto d’ambrosio

 

 

‘the natural elements of the site become accomplices of the design, the house Murray Music is lived through the experimentation… which allowed emotions to arise through the experience of the spaces and all its designed details – providing the appropriation and the characterization of each space’. 


main bedroom
image © roberto d’ambrosio


main connection through stairs and a concrete slide
image © roberto d’ambrosio


view through the kitchen and complementary areas
image © roberto d’ambrosio


kitchen area and library
image © roberto d’ambrosio


main Social area adapted to be a gym for the family
image © roberto d’ambrosio


view of the house from the secondary access
image © roberto d’ambrosio

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    491,185 subscribers
    - see sample
    - see sample