carl turner architects: ochre barn
 
carl turner architects: ochre barn
feb 28, 2012

carl turner architects: ochre barn

‘ochre barn’ by carl turner architects, UK image © tim crocker all images courtesy of carl turner architects

 

 

 

the ‘ochre barn’ by london-based studio carl turner architects began as a derelict norfolk barn and was converted into a residence. the original exterior was maintained as if it were a listed historical structure and the interior has been lined with particular attention given to highlight and expose the original bull nose brick details. doors and windows have been set back to highlight the exterior detail and the roof tiles were reclaimed to maintain the vintage appearance.

carl turner architects: ochre barn dining rrom + kitchen image © jeremy phillips

 

 

 

an interior landscape of rectilinear forms generate internal spaces which have been conceived as buildings within a building. the linear volume contains a series of successive bedrooms and bathrooms. preferring open spaces when possible, the over-scaled furniture elements and pods rooms create an intimate scale and atmosphere. formed with sheets of reclaimed pitch pine boards and oriented strand board, the industrial aesthetic also merges with the natural, evoking the appearance of straw bales. power-floated concrete floors continue the industrial aesthetic.

carl turner architects: ochre barn (from left to right) dining area, stair to loft, kitchen image © tim crocker

 

 

 

this project was a self-funded initiative by the firm and used as an idea laboratory for their design principles. adhering to a limited budget, the structure is primarily self-constructed over a period of 5 years. utilization of mass-produced materials and products, free labor by employees and the implementation of creative solutions led to a final cost of 676 pounds per square meter, totaling 300,000 pounds for the entire 444 square meters.

carl turner architects: ochre barn kitchen within OSB box volumes image © tim crocker

carl turner architects: ochre barn living area image © tim crocker

carl turner architects: ochre barn living + sitting area image © tim crocker

carl turner architects: ochre barn sitting area image © tim crocker

carl turner architects: ochre barn sitting + living area image © tim crocker

carl turner architects: ochre barn bedroom image © tim crocker

carl turner architects: ochre barn bedroom image © tim crocker

carl turner architects: ochre barn reading loft image © damian russell

carl turner architects: ochre barn kitchen at dusk image © ioana marinescu

carl turner architects: ochre barn corridors images © tim crocker

carl turner architects: ochre barn children’s bedroom image © jeremy phillips

carl turner architects: ochre barn view of corridor and children’s bedroom image © tim crocker

carl turner architects: ochre barn view through the residence image © tim crocker

carl turner architects: ochre barn exterior at dusk image © tim crocker

carl turner architects: ochre barn during the day image © jeremy phillips

carl turner architects: ochre barn model

carl turner architects: ochre barn context plan

carl turner architects: ochre barn site plan

carl turner architects: ochre barn floor plan / level 0

carl turner architects: ochre barn section

carl turner architects: ochre barn elevation

carl turner architects: ochre barn elevation

carl turner architects: ochre barn elevation

carl turner architects: ochre barn elevation

carl turner architects: ochre barn rendered elevation

  • I really like the use of the materials. The OSB works well because of its natural color and perfect contrast with the surrounding white walls. All the main pieces work well in the composition of the interior. Just the right amount of everything. Easy and fluid circulation throughout. A minimalist context works so well with simple, natural looking and affordable materials. The reduction of unnecessary details makes each element standout boldly and reads well. Very inspirational. Well done!

    David Berube
  • I have personally seen this when driving in Norfolk. Heading out toward Lound. I never truly appreciated just how well this has been designed and constructed. An excellent example of a minimalist and quality residence.

    http://www.PURE-architecture.co.uk

    PURE architecture

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,163 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine