barcelona-based architect carles enrich has completed ‘gallery-house’, a residential renovation of an early 20th century apartment. the home is located in the dense urban district of gracia, barcelona. the architect has reformulated the historical property into a modern dwelling well-adapted to the mediterranean climate.


the new design ensures views to the exterior courtyard from all parts of the house

 

 

the home acts as ‘a gallery that connects the street with the inner courtyards. a former storage room was repurposed into a music studio while the patio becomes a central circulation device in the plan.


a floating staircase acts as a central feature of the patio

 

 

the original dwelling was fragmented into small rooms connected through dark corridors with the outside. the building’s original envelope was altered through a selective demolition wherein 90% of the old tiles and bricks were repurposed. the colorful tiles of the pre-existing house were introduced into the circulation areas, kitchen and bathroom to preserve the ‘material heritage of the home’.


in the courtyard a structure made of steel profiles and ropes is introduced in order to make a seasonal porch

 

 

the second intervention proposes a main space based on the succession of different rooms connected by porticos defined by structural interventions in the load walls. with this intervention the visual depth of the house is enhanced and different circulations are granted. the inhabitants can enjoy views of the street and the inner courtyard from different rooms, blurring the boundaries between domestic and exterior spaces.


the seasonal porch improves climate conditions and allows the use of the patio during the hotter months

 

 

the architects utilized passive design techniques to ensure temperature control throughout the year. the patios offer great conditions of thermal regulation and natural lighting. the extension of the small courtyard in the center of the house and the sequence of porches offers a cross ventilation that helps to cool the apartment in the hottest months. furthermore, the reused brick is employed as a double façade​​, improving thermal inertia and acoustic insulation. a rainwater collection system has also been integrated which will be used to irrigate the planter that will grow into a pergola mixing wisteria with vine and jasmine.


the light internal structure creates a more flexible space for different functions


in a few years the planter will grow into a pergola mixing wisteria with vine and jasmine


the lighting within the home is further supported by passive design techniques


the satin finish of the mosaic offers a bright spot in the most interior areas of the house


the mosaic tiles from the former home preserve the ‘material heritage‘ of the house 


the open circulation allows ventilation and a cool temperature within the home


the architects reused bricks and tiles from the pre-existing residence


floating stair detail

 

 

 

 

project info:

 

author: carles enrich
collaborators: adriana campmany, mary kaldiry, laure nicod
structure: masaad estructuras
wood work: ifusta
constructor: pilar hoces
garden: teodora
photography: adrià goula
project: 2015
surface: 185 sqm
work: 2016-2017

Save

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    architecture news