carvalho araújo embeds a minimal concrete house into a densely wooded hillside in portugal

carvalho araújo embeds a minimal concrete house into a densely wooded hillside in portugal

peeking between the trees of a forested area next to caniçada reservoir in northern portugal is a three-story dwelling designed by carvalho araújo. the single-family home is called ‘casa na caniçada’ and it replaces an existing building that previously stood on the site. in contrast to the leafy surroundings, the new intervention is composed of minimal interiors and a raw concrete shell decorated only by fine lines of formwork.

carvalho araújo casa na caniçada portugal designboom

images by NUDO

 

 

carvalho araújo shaped the traditional pitched roof form of casa na caniçada in reference to the original building that was on the plot. erected on a sloping site, the new house sinks into the landscape with the two lower floors comprising the social functions of the program, and the highest floor reserved for sleeping accommodation. apart from two winding paths and terraces, the rest of the site is left untouched to preserve the existing vegetation and the feeling of protection afforded by the tall trees and leaf canopies.

carvalho araújo casa na caniçada portugal designboom

 

 

the lowest floor level contains a large open-plan kitchen area that opens out onto a generous terrace, a place where inhabitants can enjoy outdoor living and be close to nature. the first floor, where residents enter the house, is completely open apart from the stairwell on one side and a sculptural fireplace on the other. on this level, both of the long elevations are clad in glass panels. this glazed elevational treatment allows for visual permeability between the arrival path — through the densely wooded hillside — and the caniçada reservoir. it also helps blur the boundary between inside and outside.

carvalho araújo casa na caniçada portugal designboom

 

 

the top floor contains bedroom space and two shower rooms under the roof. unlike typical compartmentalized rooms, the architect surrounded the four bedroom spaces with glass walls and textile partitions, which can be left either open or closed. 

casa-na-canicada-carvalho-araujo-portugal-designboom-04X
casa-na-canicada-carvalho-araujo-portugal-designboom-05X

carvalho araújo casa na caniçada portugal designboom

carvalho araújo casa na caniçada portugal designboom

section

carvalho araújo casa na caniçada portugal designboom

lower floor plan

carvalho araújo casa na caniçada portugal designboom

first floor plan

carvalho araújo casa na caniçada portugal designboom

second floor plan

 

 

project info:

 

name: casa na caniçada

location: vieira do minho, portugal

architect: carvalho araújo

photography: NUDO | @nudo.pt

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

ARCHITECTURE IN PORTUGAL (274)

CARVALHO ARAúJO (6)

CONCRETE ARCHITECTURE AND DESIGN (417)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (2276)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5