carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
 
carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
dec 15, 2013

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant

‘de lemos restuarant’ by carvalho araújo arquitectura e design, viseu, portugal
image © hugo carvalho araújo
all images courtesy of hugo carvalho araújo

 

 

 

portuguese practice carvalho araújo arquitectura e design has recently opened the ‘de lemos’ restaurant and guesthouse embedded in the sloping vineyards of passos do silgueiros in the north. a winding trail through a wooded area hugs the subtle twists and turns in the landscape until arriving to an open vineyard where the trail is extruded into a concrete structure adapting to the exact contours of the terrain. the ‘de lemos’ building contains a guesthouse and restaurant, both aimed at inciting a deeper investigation into the locally-made wine. a series of functions are organized linearly along the hill including a tasting room, discussion area, analysis and wine critique space, all enclosed within a full-height curtain wall overlooking the fields.

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
image © hugo carvalho araújo

 

 

 

entry into the building can occur either through the northern which leads directly to the showroom, or through a sharp bend at the southernmost point between the restaurant and private suites, or at the southern end into the preparation room. at moments the surrounding earth is allowed to penetrate into the space, or conversely the angular form pulls away from grade opening pockets that bring in natural light to the backside of the construct. the rooftop offers an elevated platform from which to view the open vineyards below until they disappear back into the surrounding forest.

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
southern facade marked by an almost continuous curtain wall
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
adjacent path and entrance
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
rooftop deck
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
the structure pulls away from the terrain, creating voids for natural light
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
open flexible space with existing boulders
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
guesthouse
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
swimming pool
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
(left) entrance
(right) hallways illuminated by night
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
rooftop terrace
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
northern entrance into the showroom
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
model
image © hugo carvalho araújo

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant
model
image © hugo carvalho araújo

 

carvalho araujo mirrors topography with de lemos restaurant

 

 

project info:

 

 

architecture: carvalho araújo, arquitectura e design
team: josé manuel carvalho araújo, joel moniz, sandra ferreira, emanuel de sousa, ana vilar, andré santos, liliana costa, nuno vieira, pedro
mendes, carlos santos, josé joão santos, leandro silva
project name: de lemos
client: celso de lemos esteves
date: 2007 – 2012
location: passos do silgueiros | 3500-541 – viseu – portugal
latitude 40º 34’ 40.8504” n
longitude 7º 58’ 51.963” w
landscape: jbjc – joão bicho e joana carneiro, arquitectura paisagista, lda
interior architecture: nini andrade silva
engineering, management and supervision: eng.º carlos pires
contractor: eduardo oliveira irmãos, lda
photographer: hugo carvalho araújo

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,994 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine