apiacás arquitetos designs casa serra azul like a sunny cloister in brazil

apiacás arquitetos designs casa serra azul like a sunny cloister in brazil

modular living spaces surround a sunny courtyard

 

Brazilian studio Apiacás Arquitetos has completed this Casa Serra Azul, which takes root on a gently sloping plot in Itupeva, Brazil. The design concept for this residence stemmed from the topography of the site, leading the architects to create a single-story layout with a dispersed residential program. This approach aimed to establish a unique circulation experience — an open-air, covered route reminiscent of the traditional veranda houses found in Brazilian vernacular architecture.

 

While the interior pathway unfolds introspectively, like a cloister encircling the courtyard defined by the roof’s perimeter, the emphasis lies on the connection between interior and exterior spaces. Gaps strategically placed between volumes function as expansive windows, framing views of the surrounding landscape. Here, denser landscaping plays a dual role — lending a calming garden retreat for residents while maintaining privacy without the need for imposing walls.

serra azul apiazás arquitetosimages © Pregnolato & Kusuki Estúdio Fotografia

 

 

the adaptable roof by apiacás arquitetos

 

Apiacás Arquitetos unifies the seemingly disconnected volumes of its Casa Serra Azul by a singular wooden roof structure. This gridded surface dynamically adapts to various functions. Opaque sections provide solidity, while open areas allow for natural light and ventilation. In specific areas, tempered glass with wooden slat shading is incorporated, acting as a horizontal brise-soleil. This adaptable roof shelters the living area and the open-air kitchen situated on the rooftop slab above the half-level pool area. The architects designed this wooden roof as a single horizontal plane to visually cap the concrete panel walls, creating a sense of cohesion despite the fragmented nature of the overall program.

serra azul apiazás arquitetos
Casa Serra Azul by Apiacás Arquitetos is a single-story residence in Itupeva, Brazil

 

 

the unique construction of casa serra azul

 

For the construction of its Casa Serra Azul, Apiacás Arquitetos established a three-phase approach that combined prefabrication and on-site assembly. This strategy aimed to minimize environmental impact and ensure efficient use of resources. The first phase involved constructing a concrete slab that functioned as both foundation and floor. To adapt to the existing slope, the slab was positioned at a mid-level, eliminating the need for extensive earthwork. Prefabrication of the structure, concrete panels, and frames commenced concurrently.

 

Following the curing and sanding of the concrete floor in the second phase, the prefabricated wooden structure was assembled using galvanized steel components. Upon completion of the roof structure, the third and final phase commenced. This phase involved installing the concrete panels and frames, along with building services, lighting, and fixed furniture — also designed by Apiacás Arquitetos.

apiacás arquitetos designs casa serra azul like a sunny cloister in brazil
the design features a spread-out layout for the living areas and a covered, open-air circulation path

serra azul apiazás arquitetos
strategic gaps between volumes frame views of the landscape and prioritize privacy serra azul apiazás arquitetos
a unified wooden roof structure with various functionalities tops the concrete walls apiacás arquitetos designs casa serra azul like a sunny cloister in brazil
the architects prioritized prefabrication to minimize construction waste and impact

casa-serra-azul-apiacas-arquitetos-brazil-designboom-06a

Casa Serra Azul embodies Apiacás Arquitetos’ experimentation with prefabrication techniques

apiacás arquitetos designs casa serra azul like a sunny cloister in brazil
light and ventilation play a key role, with open areas and slatted glass incorporated in the roof

casa-serra-azul-apiacas-arquitetos-brazil-designboom-08a

fixed furniture, also designed by Apiacás Arquitetos, integrates with the sunny atmosphere

 

1/11
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info: 

 

project title: Casa Serra Azul

architecture: Apiacás Arquitetos | @apiacasarquitetos

location: Itupeva, Brazil

completion: 2022

photography: © Pregnolato & Kusuki Estúdio Fotografia | @pregnolato.kusuki_fotografia

 

lead architects: Anderson Fabiano Freitas
project team: Acácia Furuya, Anderson Freitas, Pedro Barros
collaborators: Bárbara Francelin, Felipe Santos, Júlia Moreira, Pedro Mendonça e Pedro Petry
landscape: Marina Smit
engineering: Nomura Engenharia
structural engineering: Nomura Engenharia
lighting design: Reka Iluminação
electrical installations: Ramoska & Castellani
hydraulic installations: Ramoska & Castellani
site management: Aimberê Construção
structure execution: JR Santana Construção

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! for over 50 years, florim ceramiche spa has been creating porcelain stoneware ceramic surfaces for all architecture, building industry and interior design needs – explore the new mystic luxe collection on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5