case design + transsolar complete avasara academy for girls in rural india
 

case design + transsolar complete avasara academy for girls in rural india

located in the rural village of lavale in india, the new avasara academy school building has been realized as part of the growing township of knowledge city. its unique positioning takes advantage of locally-available resources, and despite being distinctive in comparison to any other buildings in the area, the architecture is respectful to its rural surroundings, environmentally friendly and supports the development of spearheading education for young women in india.

case design + transsolar avasara academy india designboom
the concrete structure has been left open with only bamboo shading to provide a sense of enclosure
image © ariel huber

 

 

the architectural design was conceived by mumbai-based firm case design, meanwhile transsolar klimaengineering calculated the solutions to allow the building to achieve its net-zero energy status. together, both teams developed a response for the 4.3 acre campus which grows out from the hillside. a collection of simple structures arranged around an informal series of walkways, courtyards, gardens and terraces. the largest building hosts the classrooms and facilities that drive the learning experience for the students.

case design + transsolar avasara academy india designboom
usable space is planned around the central circulation
image © ariel huber

 

 

the rooms have been based around the perimeter of the building, allowing the central core to be completely open and serve solely for circulation purposes. in turn, these centrally located ‘exhaust cavities’ are integrated in the structural core of the building and eventually extends out as solar chimneys above roof level to passively drive air flow, and provide cooling, throughout. pastel colors painted on the ceilings of each floor give the detailed concrete construction and stone building vibrancy, while the mostly open-façade is covered in panels of bamboo shading.

case design + transsolar complete avasara academy for girls in rural india
the school is uniquely positioned to take advantage of locally shared resources while establishing its own identity as
a leader in the education
image © ariel huber

 

 

with a high ambition and a modest budget, the building achieves a comfortable internal condition without the use of any mechanical system despite the warm and humid western climate of india. along with the climatic responsive massing, strategic program placement, the study of air flow and the use of locally sourced bamboo shades; these were all components that allowed the building to use architectural and structural infrastructure for a year-round comfortable learning and living environment. taking cues from local and other examples of academic, domestic, public and sacred spaces, the architecture of avasara academy responds to site, program and climate, addressing the needs of the community to provide a sanctuary for learning.

case design + transsolar avasara academy india designboom
the ceilings of each floor has been painted in a different color
image © ariel huber

case design + transsolar complete avasara academy for girls in rural india
outside air is drawn through a series of earth ducts, where it is passively pre-cooled, before being supplied into the
classrooms and livings spaces
image © case design

case design + transsolar complete avasara academy for girls in rural india
spaces looks out to the landscape beyond
image © case design

case design + transsolar complete avasara academy for girls in rural india
bamboo provides shading and adds privacy to the mostly exposed building
image © ariel huber

case design + transsolar complete avasara academy for girls in rural india
the 4.3 acre campus is located 10 km west of pune and roughly 145 km southeast of mumbai
image © ariel huber

case design + transsolar complete avasara academy for girls in rural india
solar chimneys, uses heat from the sun and are designed to passively drive the entire air flow, and provide cooling
diagram © transsolar klimaengineering

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • I have visited the school and really found the architecture very interesting, unique and environment friendly. Kudos to the teams who imagined and executed this.

    Prabha Nair

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,138 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine