CASE-REAL: white dormitory for il vento
 
CASE-REAL: white dormitory for il vento
oct 17, 2011

CASE-REAL: white dormitory for il vento

‘white dormitory for il vento’ by CASE-REAL in teshima kagawa, japan all images courtesy CASE-REAL image © hiroshi mizusaki

 

 

 

fukuoka-based architecture practice CASE-REAL (koichi futatsumata) has sent us images of  ‘white dormitory for il vento’, a renovation project on an old vacant house on teshima island, japan. conceived as a dormitory for the restaurant staff of il vento – a creation by german artist tobias rehberger for the 2010 setouchi international art festival – the design maintains the original identity of the traditional structure while creating a modern interior space that revolves around a central courtyard.

 

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento aerial view image © hiroshi mizusaki

 

 

 

as a response to the area’s depopulation, the project is a practice in making the most out of vacant houses while leaving the established aesthetic of a neighbourhood intact: the deteriorating roof, while replaced, mimics the basic form and colour of the original form while the small facade facing the street was left untouched. on approach, the renovation done to the house is virtually invisible until one enters the courtyard which has been outfitted by an elevated terrace. finished with white-washed wood panels, this outdoor platform reads as a continuous floor from the interior, establishing the courtyard as an extension of the dormitory itself.

 

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento site image © hiroshi mizusaki

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento views of approach images © hiroshi mizusaki

 

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento courtyard space image © hiroshi mizusaki

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento view of entrance image © hiroshi mizusaki

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento curvilinear terrace platform images © hiroshi mizusaki

 

 

 

providing three private rooms outfitted with individual showers and kitchenette, the layout establishes a level of privacy and autonomy between inhabitants. a communal lounge space with a high pitched ceiling is accessed by walking through the outdoor courtyard which serves as a buffer zone between private and public programs. the positioning of the rooms results in a design that provides a small village-within-a-village arrangement. 

 

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento view of terrace from lounge image © hiroshi mizusaki

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento skylight over lounge image © hiroshi mizusaki

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento communal kitchen image © hiroshi mizusaki

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento original detail in the ceiling form of lounge image © hiroshi mizusaki

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento (left) private room (right) hallway images © hiroshi mizusaki

 

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento night view from courtyard image © hiroshi mizusaki

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento image © hiroshi mizusaki

 

CASE-REAL: white dormitory for il vento floor plan

 

 

 

project info:

site area: 127.9 m2 building area: 94.2 m2 structure: wood frame

design: koichi futatsumata / case-real direction: tsuyoshi matsuzawa

  • Very nice!

    Juliya Vasina
  • I love it!

    ryan krahn

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,962 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine