cc-studio builds hidden cabin into the netherlands noorderpark
 
cc-studio builds hidden cabin into the netherlands noorderpark
nov 23, 2015

cc-studio builds hidden cabin into the netherlands noorderpark

cc-studio builds hidden cabin into the netherlands noorderpark
all images © john lewis marshall

 

 

 

when designing the cabin sited in the 5.900-acre noorderpark in the netherlands, cc-studio wanted to provide a warm and dry escape for the volunteers that work there. the new 35 square meter dwelling replaces a 1966 cottage that was used for shelter and storage, and was built without a permit as it kept a similar size and function. hidden in the forest and covered by lush foliage, the volume has been shaped so that it reveals its presence only at the very last moment when approaching it. two large sliding doors open up the entire corner of the building, blending the interior with the surrounding open space, a little green meadow.

cc studio cabin
exposure is controllable by moving the sliding doors

 

 

 

with neither running water nor electricity, local firewood is used to fuel the kitchen and fireplace. a sculptural hearth acts as the heart of it, with a program that includes a storage room, washroom, and eating space. the fireplace also supports a folding aluminum-clad roof structure, which creates a protective yet open canopy that blends into the surrounding flora. the architecture of the cabin complements the pastoral elegance of the park, that you can almost picture henry david thoreau writing walden here.

cc studio cabin
a view inside the cabin

cc studio cabin
the fire place is shaped as a structural concrete tree

cc studio cabin
all doors move independently

cc studio cabin
the volume has been shaped so that it reveal its presence only at the very last moment

cc studio cabin
opening up the corner of the cabin blurs the border between inside and outside

cc studio cabin
the cabin becomes an extension of the green surroundings

 

 

project info:

 

client: private
program: (temporary) housing
design: cc-studio
engineering and structural design: cc-studio
contractor: van zoelen bv
photography: john lewis marshall
gross floor area: 42m2
volume: 150m3
height (max): 3.5m

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,182 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine