the ‘experimentarium’, one of denmark’s top science centers, has reopened with a striking new interior. designed by architecture firm CEBRA, the scheme features a 100 meter-long helix staircase, built from 160 tons of steel and clad with 10 tons of copper. the impressive structure welcomes visitors inside the museum, before spiraling upwards, leading to each of the institution’s four storeys.

cebra-experimentarium-science-center-museum-copenhagen-denmark-designboom-02
all images by adam mørk

 

 

the staircase ensures a good internal flow and creates coherence between the floors,’ says CEBRA’s founding partner, kolja nielsen. ‘at the same time, it substantiates the building’s scientific focus. ‘during a workshop with jakob bohr, professor at DTU nanotech, we were inspired to work with the stairs as an abstract version of the DNA strand’s structure. and so, the idea for the helix staircase was born.’

cebra-experimentarium-science-center-museum-copenhagen-denmark-designboom-02
the scheme features a 100 meter-long helix staircase

 

 

the experimentarium, located in hellerup, copenhagen, seeks to explore and convey the fields of science and technology — from the illustration of fluid dynamics on its façades, to the helix staircase itself. the refurbishment doubles the size of the venue’s previous exhibition area with a total of 16 interactive exhibitions. ‘the aim of the design is a radical change of experimentarium’s architectural expression,’ continues nielsen. ‘from previously being an introvert building to now appearing as an extrovert, engaging and vibrant attraction.’

cebra-experimentarium-science-center-museum-copenhagen-denmark-designboom-02
the stairs are built from 160 tons of steel, and have been clad with 10 tons of copper

 

 

externally, the building’s different functions are made visible in the form of stacked boxes. clad with a lightweight façade of perforated aluminum panels, the boxes establish a contrast with the building’s base, where the existing brickwork has been preserved. simultaneously, the perforations create a pattern that illustrates how the flow of air and fluid changes when met with resistance.

cebra-experimentarium-science-center-museum-copenhagen-denmark-designboom-02
the structure welcomes visitors inside the museum

 

 

as well as doubling the exhibition area, CEBRA’s refurbishment adds a large roof terrace, which opens for activities during the spring of 2017. modern staff facilities, a large café and a picnic-area, a convention center, teaching amenities, and a series of workshops are also included as part of the overhaul.

cebra-experimentarium-science-center-museum-copenhagen-denmark-designboom-02
the spiraling ramp leads to each of the institution’s four storeys

 

 

curiosity is the core element that experimetarium is made of,’ adds kim gladstone herlev, managing director of experimentarium. ‘we want to light a spark in children and young people, inspiring them to explore and understand our wonderful world. now, this curiosity gets a new, spectacular, and flexible framework. we have doubled the exhibition area, and the roof terrace will strengthen experimentarium as an all-year attraction.’

cebra-experimentarium-science-center-museum-copenhagen-denmark-designboom-02
looking upwards at the staircase from ground level

cebra-experimentarium-science-center-museum-copenhagen-denmark-designboom-02
the helix-shaped feature substantiates the building’s scientific focus

cebra-experimentarium-science-center-museum-copenhagen-denmark-designboom-02
the refurbishment doubles the size of the venue’s previous exhibition area

cebra-experimentarium-science-center-museum-copenhagen-denmark-designboom-02
the redevelopment also includes a convention center and teaching amenities

cebra-experimentarium-science-center-museum-copenhagen-denmark-designboom-02
perforations create a pattern that illustrates how the flow of air changes when it meets resistance

cebra-experimentarium-science-center-museum-copenhagen-denmark-designboom-02
the building’s different functions are made visible in the form of stacked boxes

 

 

project info:

 

location: tuborg havnevej, hellerup, denmark
client: experimentarium
floor area: 26,850 sqm (building: 25,000 sqm, roof terrace: 1,850 sqm)
construction period: 2014 – 2017
architect: CEBRA
engineer: orbicon

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

  • What tarnish resistant treatment is utilized to prevent discoloration over time? and how long is it expected to remain before retreating

    Thomas Chandler says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news