cedar shingle roof crowns tropical residence with green courtyard in thailand

cedar shingle roof crowns tropical residence with green courtyard in thailand

Design In Motion reconfigures PN House’s layout

 

Design In Motion breathes new life into a 20-year-old residence, crafting a green courtyard and living space attuned to Thailand‘s tropical climate. This Bangkok housing development’s renovation reimagines a two-story home to suit the evolving lifestyle of its occupants, a couple, five cats, and a dog. Central to the project is the creation of a dynamic ‘living space’ that harmonizes with the region’s climate, blending seamlessly with the love for wooden materials. The frontage undergoes a significant shift, with a four-car parking space relocated to the side, giving way to an expansive garden and a redesigned entrance foyer. A secondary entrance from the new garage caters to the private needs of the owners, while the main entrance guides visitors through an elegant path to the central tropical courtyard.

cedar shingle roof crowns tropical residence with green courtyard in thailand
all images by Soopakorn Srisakul

 

 

living spaces assemble around the central courtyard

 

The design team removes the solid walls on the first floor, replacing them with a one-meter wooden walkway encircling the inner courtyard. This not only enhances accessibility but also delineates distinct zones for work, pantry, and living areas, each opening to the courtyard. The open kitchen takes center stage, reflecting the owners’ passion for cooking and coffee. A new staircase near the back entrance leads to the second floor, housing private family areas and the master bedroom. The master bedroom enjoys a central position with views of the courtyard, while the guest living room becomes a playground for the five feline companions. The old staircase leads to a spacious semi-outdoor terrace, transforming the former bedroom into a versatile living area overlooking the front garden.

cedar shingle roof crowns tropical residence with green courtyard in thailand
Design In Motion transforms a 20-year-old residence in Bangkok

 

 

Burmese teakwood and cedar enhance tropical aesthetics

 

The design language exudes tropical vibes through the prevalent use of Burmese teakwood. Earthy tones skim-coat the exterior walls, harmonizing with the wooden hues, while a cedar shingle roof crowns the structure. The first floor’s configuration boasts sliding aluminum doors for an open connection to the courtyard, fostering a close-to-nature ambiance. In contrast, the second level maintains a more private atmosphere with scaled-down wooden windows, ensuring privacy without compromising ventilation. PN House by Design In Motion blends functionality, tropical aesthetics, and personalized living.

cedar shingle roof crowns tropical residence with green courtyard in thailand
the frontage undergoes a shift, making way for an expansive garden and a redesigned entrance foyer

cedar shingle roof crowns tropical residence with green courtyard in thailand
earthy tones coat the exterior walls in harmony with wooden hues

pn-house-design-in-motion-thailand-designboom-1800-2

Burmese teakwood sets the design language, exuding tropical vibes

cedar shingle roof crowns tropical residence with green courtyard in thailand
a lush green courtyard takes center stage, creating a dynamic ‘living space’

pn-house-design-in-motion-thailand-designboom-1800-3

a cedar shingle roof crowns the structure, adding a touch of elegance to the tropical residence

cedar shingle roof crowns tropical residence with green courtyard in thailand
sliding aluminum doors on the first floor establish an open connection to the courtyard

cedar shingle roof crowns tropical residence with green courtyard in thailand
the renovated residence harmonizes with nature, forming a unique and personalized living space

 

1/5
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: PN House
architect: Design In Motion | @design.in.motion

design team: Tharit Tossanaitada, Sasinee Tiengtawat, Warittha Trairattanapong, Watcharapong Wongjak

landscape design: Nattapong Raktaii

engineering: Warat Suthipornopas

contractor: Bangkok Group Co., Ltd

location: Prawet district, Bangkok, Thailand 

photography: Soopakorn Srisakul

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

architecture in thailand (317)

renovation architecture and design (782)

residential architecture and interiors (3943)

wood and timber architecture and design (968)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

X
5