centre for group dynamics, belgium, by dethier architectures centre for group dynamics, belgium, by dethier architectures
aug 06, 2013

centre for group dynamics, belgium, by dethier architectures

centre for group dynamics, belgium, by dethier architectures
image © serge brison

 

 

 

the sustainably designed ‘centre for group dynamics and institutional analysis’ (CDGAI) by belgium practice dethier architectures is elegantly crafted using industrial building techniques. located in the sart-tilman science park in liège, the architecture sits in harmony with its surrounding wooded landscape, setting a benchmark in the field of ‘psychosocial science-action’. the CDGAI functions as a space for small groups to gather and exchange ideas on the subject of social psychology. the meeting rooms needed to be a type of enclosure from the outside world – set away, but not completely removed from its surroundings, translucent walls provide ample light into the interior spaces.

 

the organization of the building’s interior spaces allows for a high degree of flexibility. the single storey rectangular structure, 23m x 10m has a mezzanine level, which contains offices and a library. the ground floor houses two meeting rooms, the entrance way, a reception, kitchen, a room for office equipment, bathrooms and a machine room. the small volume wraps these necessary functions under a curving roof, making the atmosphere within feel protective and light.

 

 


the elegant interaction between solids and voids diffuses light in a variety of ways
image © serge brison

 

 

the environmentally designed building uses innovative and high quality materials, similar those normally reserved for industrial use. these easy-to-install materials limited the ecological impact and also enabled costs to remain low. translucent glass and polycarbonate panels provide both soundproofing and diffuse natural light. black rubber was used as a roof covering for the eaves and polished reinforced concrete for the flooring slabs.

 

rather than installing an expensive air-conditioning unit, a free cooling system adjusts the building’s temperature – at night screened vents allow cool air to be absorbed by the masonry and cement flooring, which is then given off slowly during the day. the roof system is designed for rainwater absorption while preservation of the existing topography and vegetation ensures that the structure fits well into its natural surroundings.

 

 


meeting room a: housed under a curving roof, making the atmosphere within feel protective and light
image © serge brison

 

 

customized digital drawings of the prefabricated elements, made it possible to achieve a flush for between the walls and the metal framework on the south facade, while the north facing masonry facade provides bracing for the structure. the juxtaposition of solids and voids is enhanced by the play of light and shadows of the trees on the polycarbonate facade, the rooms are filled with abundant natural light, while at night the building is transformed into a glowing lantern.

 

 


translucent walls provide ample light into the interior spaces with a soft diffused natural light
image © serge brison

 

 

 
meeting room b showing the shadows of the trees through the polycarbonate panels
image © serge brison

 

 


the organization of the building’s interior spaces allows for a high degree of flexibility
image © serge brison

 

 


interaction between the mezzanine and the ground floor
image © serge brison

 

 

 
the green tone in the office
image © serge brison

 

project info:

 

location: sart tilman science park                 
programme: construction of offices building with meeting rooms
project owner: CDGAI
maîtrise d’ouvrage: dethier architectures
stability: ney & partners
general contractor: daniel stoffels sprl
metallic structure: bemelmans balancier et fils sprl
interior woodwork: c. dethier sprl
surroundings: josé géraerds
artist: jean glibert
photographs: serge brison
surfaces: 333 m2, rez-de-chaussée : 249 m2, étage: 84 m2
conception-construction: 2002-2004
cost: 276 500 € net of VAT (surroundings included)

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news