C.F. moller: danish state prison
 
C.F. moller: danish state prison
dec 17, 2010

C.F. moller: danish state prison

all images courtesy of C.F. møller architects

C.F. møller architects have won the competition to build a new state prison on the island of falster in denmark.

the star-shaped structure, draws its shape from that of surrounding villages, creating a small, condensed environment which offers a variety of spatial experiences and functional density. situated at the centre of the urban environment will be an administration building, occupation building and culture centre which will include a library, religious worship room, sports facilities and a shop. the compact structure of the prison means there is also space for natural and cultivated areas, sections for animal husbandry and the integration of sports facilities. the prison will house approximate 250 inmates.

C.F. moller: danish state prison

C.F. moller: danish state prison a plaza area and sequence of streets bind the complex together

C.F. moller: danish state prison interior of communal space

C.F. moller: danish state prison

C.F. moller: danish state prison

radiating outwards from the central cluster of buildings will be four wings and one high security wing. its star shape will ensure all wings have a view of the landscape, but none will have visual contact with each other. a six-meter tall perimeter wall will create a less restrictive appearance, providing a sense of dialogue with the outside world. a plaza area and sequence of streets bind the complex together.

C.F. moller: danish state prison

‘the inmates spend all their waken hours in the prison environment, and the architecture within the prison walls is therefore an extremely important part of their lives and experiential universe. that is why we have deliberately created a very varied and stimulating environment of different spaces and landscape features – hopefully this will contribute to the resocialization of the individual and to create renewed confidence in the community and mutual respect for society as a whole.’ – mads mandrup

C.F. moller: danish state prison site plan

the complex will be executed in a warm, grey shade of brick, however, there will be a variation in construction materials. for example, the crystal-shaped occupation building will be clad with perforated metal plates in green shade, and the round cultural centre is to be covered in class and ringed by glass slats.

project info: client: the danish prison and probation service client advisor: niras engineering: rambøll architect: C.F. møller architects landscape: marianne levinsen landscape collaborators: CRECEA, aggebo&henriksen size: 32 000 m2 completion year: 2016 design year: 2010

  • you’re very welcome

    HALA
  • Thanks, Design Boom, for providing coverage of an under-represented building type.

    Hugh Lester

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,328 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine