leckie studio’s ‘cha le teahouse’ shop in vancouver is a place to share knowledge and delight in the culture of tea and to learn about the process that goes behind the highly elaborated creation of tea — from growing the plants to the curating, mixing, and blending. inspired by traditional chinese apothecaries, the team created a modern interpretation of a medicinal and spiritual place.

leckie studio's cha le teahouse in vancouver references traditional chinese apothecaries
all images © ema peter

 

 

materiality is central to the tea ceremony — beyond the sensual qualities of the tea, the interplay between natural elements in the space and objects of the ceremony equally informs the experience. the ceremony of exchange and the concentration of awareness towards posture and gestures is articulated through simple objects.

leckie studio's cha le teahouse in vancouver references traditional chinese apothecaries

 

 

the senses are heightened by focusing on a single, humble material — plywood — and transforming it through a carefully considered and rigorous approach to detailing. the sculptural mass and quality of the ‘tea bar’ creates and shapes the space around it. leckie studio team found inspiration in the modernist plywood sculptures of donald judd, in which the material is elevated through an attention to minimal assembly connections and geometric proportion.

leckie studio's cha le teahouse in vancouver references traditional chinese apothecaries

 

 

cha le teahouse makes use of a restrained quantity and monochromatic tonal qualities in the materials used. humble archetypical materials forged into sleek, linear forms acknowledging the project’s rationalistic aesthetic while expressing a fresh interpretation of an apothecary through the creation of a myriad of small shelving compartments.

leckie studio's cha le teahouse in vancouver references traditional chinese apothecaries

 

 

whereas the ordering structure of the space may be described as rigid and orthogonal, the architects intentionally softened perceptual hard edges by choosing a warm, light palette that adds a sophisticated quality to the overall reading of the space. the teahouse adopts a harmonic and subdued sense of lighting throughout the space.

leckie studio's cha le teahouse in vancouver references traditional chinese apothecaries

 

 

the specified panel lights are coordinated to integrate into the architectural grid, delivering a softened light and establishing a harmonic grid of voids that optically multiply the space. embedded within the grid, the light hovers in a mysterious manner, blurring over the crisp lines of the entire volume. natural light floods into the space through the shop-front, connecting the teahouse to the street-level patio.

leckie studio's cha le teahouse in vancouver references traditional chinese apothecaries

 

leckie studio's cha le teahouse in vancouver references traditional chinese apothecaries

 

leckie studio's cha le teahouse in vancouver references traditional chinese apothecaries

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom