chaoffice stacks two pitched volumes atop vacation house in rural beijing

chaoffice stacks two pitched volumes atop vacation house in rural beijing

‘house of mountain birds’ by chaoffice 

 

Built within a small plot of land in rural Beijing, ‘House of Mountain Birds’ by Chaoffice is a vacation home that provides access to and interaction with its mountainous context. The final design is inspired by the client’s stay at ‘House of Steps’, an earlier project completed by the studio. During the first meeting, ‘the client showed true love for the open views provided by ‘House of Steps’, and explained how they wished to have a similar terrace at a high vantage point, one that would provide excellent views,’ shares Chaoffice.

house of mountain birds to be free is to be high 2

‘House of Mountain Birds’ at night | image © Yumeng Zhu 

 

 

Dealing with a crowded site naturally posed a challenge for Chaoffice (see more here) — specifically, placing a 165 square-meter building onto a 100 sqm plot of land. Nonetheless, after much work and research, the team successfully designed the ‘House of Mountain Birds’ with three en-suite bedrooms and a series of functional public spaces. An existing courtyard, roughly 20 sqm, was also retained and uplifted.

 

In reference to the sloping roof typology found in the area, the vacation house is topped with two pitched volumes perpendicular to one another. The bottom roof is the main protective layer, covered on all sides and fitted with a triangular window that captures the countryside. Extending westward and piercing into it is the building rooftop, where owners can enjoy an elevated outdoor escape with a picturesque mountain view. 

house of mountain birds to be free is to be high 3
rooftop view | image © Cheng Zhi 

 

 

multi-leveled spaces encouraging dynamic movement 

 

One ‘hero’ feature of the project is the series of terraces held right under the sloping roof and functioning as beds at differing heights. ‘Essentially, the slope becomes the boundary between public and private programs within the house. Compared to a stable horizontal surface, a slope conveys dynamism and movement. Within this process, the body, action, light, and wind flow are also shaped,’ comments Chaoffice.

 

This dynamic form extends to the kitchen, dining, living rooms, and theater, where walls are eliminated and boundaries are entirely blurred. For example, the difference in height within the original site is broken up into stages comprising three steps in the theater room. ‘Instead of walls, the height difference becomes a hidden boundary between areas,’ notes the team.

house of mountain birds to be free is to be high 6
screening room overlooking the courtyard | image © Yumeng Zhu 

 

 

Moreover, separating the interior from the narrow courtyard is a generous glazing front that allows morning light to pour through, blurring the distinction between inside and out. Following that approach all windows take the place of gaps between different materials and components, for example, between the upper part of the hill wall and the sloping roof, allowing owners to catch sight of the mountains through a triangular window.

 

Meanwhile, the architects inserted two steep staircases for vertical circulation in ‘House of Mountain Birds’. The first one connects all living areas; by cutting a hole at the highest point of the first-floor ceiling, Chaoffice was able to place the spiral staircase, linking the first level to the roof terrace. A second staircase sits within the private area, leading owners from the first-floor bedrooms to the second floor. ‘This dynamic up and down movement in different areas and at various heights can be metaphorically described as birds circulating in the woods,’ shares the team. 

house of mountain birds to be free is to be high 7
image © Yumeng Zhu 

 

 

a material mix evoking a sense of shelter

 

Due to a limited budget, the architects opted for corrugated metal panels, pine plywood, latex paint, and polished concrete floors. Combining metal and wood, warm and cold tones, and natural light and shading with the sloping design, the building naturally brings forth a sense of shelter, like a bird’s nest. 

 

The steel pillar and beams beneath the slope are exposed in the living area, and they become part of the feeling it provides. The polished concrete floor is free of joints, making that ‘public’ space feel more integrated and coherent. The courtyard wall retains the same stone masonry as was in place before the renovation, to echo the context of the surrounding village,’ writes Chaoffice.

 

house-of-mountain-birds-designboom-full-1

house of mountain birds to be free is to be high 8
image © Yumeng Zhu 

house of mountain birds to be free is to be high 10
view from staircase | image © Yumeng Zhu 

 

house-of-mountain-birds-designboom-full-2

 

 

 

 

1/6
courtyard in the morning | image © Yumeng Zhu 
courtyard in the morning | image © Yumeng Zhu 
exposed steel structure | image © Yumeng Zhu 
exposed steel structure | image © Yumeng Zhu 
dining area | image © Yumeng Zhu 
dining area | image © Yumeng Zhu 
image © Yumeng Zhu 
image © Yumeng Zhu 
bedroom | image © Yumeng Zhu 
bedroom | image © Yumeng Zhu 
village | image © Cheng Zhi 
village | image © Cheng Zhi 

project info:

 

name: House of Mountain Birds

location: Beijing, China

built area: 165 sqm

site area: 100 sqm 
architecture: Chaoffice

photography: Yumeng Zhu, Cheng Zhi  

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

ARCHITECTURE IN BEIJING (169)

ARCHITECTURE IN CHINA (1491)

CHAOFFICE (4)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (2730)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5