chen + suchart studio’s yerger residence frames the arizona landscape
image © bill timmerman | timmerman photography
all images courtesy of chen + suchart studio

 

 

 

the yerger residence in phoenix, arizona, is composed of two materialistically different volumes that open to the east to provide constant views of the nearby camelback mountain. the house, designed by local practice chen + suchart studio features their masterfully refined use of sand-blasted CMU block and weathering steel. the front entrance sits just above a concrete foundation and garage that serves as a plinth for the structure. 
chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
front elevation
image © bill timmerman | timmerman photography

 

 

located between the two forms, the front door resides in a transparent vestibule at the foot of a linear endless pool projecting out into the private yard at the rear. the larger steel-clad building contains the kitchen and living room with operable glass walls that redefine them as exterior spaces looking towards the mountains. two bedrooms are placed side by side next to the social areas each enjoying their own views of the camelback mountains while maintaining their own sense of privacy from the rest of the house.
chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
view of the front door from the street
image © bill timmerman | timmerman photography

 

 

across from the glass-cubed entry foyer is a contrasting masonry structure that focuses more on the controlled views to and from the exterior, forming more private areas for the master suite. a corner window with sliding panes reveals the same view of the mountains and opens onto a small pool, opening the master bedroom to the exterior. other large openings let in light but restrict views through the use of exterior walls and site features that protect the otherwise exposed spaces. the interior enjoys a continuation of the exterior materials and are complemented by terrazzo roofing tiles, white gypsum walls, and wooden feature walls.
chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
private yard area
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
corner window at the master bedroom opens onto the surrounding pool
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
view from the front door
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
steel 4′ x 15′ steel sheets define interior partitions
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
front terrace
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
kitchen and living area
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
living room with views of the camelback mountains
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
dining area opens to the back yard
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
master bedroom
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
privacy wall creates a light well into the master suite
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
master bathroom
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
outdoor deck and swimming pool
image © bill timmerman | timmerman photography

chen + suchart studio's yerger residence frames the arizona landscape
view of the entrance from the rear yard
image © bill timmerman | timmerman photography

 

 

drawings

 

 

project info:

 

 

designers: chen + suchart studio, llc- szu-ping patricia chen suchart and thamarit suchart
location: phoenix, arizona, usa
structural engineering: aed structural engineers, inc. – christopher j. sosnowski, p.e.
construction company: creative concrete and masonry, llc
construction area: 3,890 sf or 361.40 sqm
project year: 2007-2009
photography: bill timmerman of timmerman photography
graphics + drawings: chen + suchart studio, llc
major materials: cast-in-place colored architectural concrete with integral pewter color, sand-blasted charcoal 8-4-16 cmu, a588 weathering steel plate exterior wall cladding in various gauges, polished and ground concrete floors, terrazzo flooring, hot rolled steel plate (interior cladding), polished and matte finish wenge millwork, level 5 plaster walls, white laminated glass countertops, non-directional stainless steel countertops, carrera marble countertops, blackened cold-rolled steel, solexia insulated glass with solarban 60 low-e coating