cheshire arhitects' rore kahu pavilion celebrates the union of old and new worlds
 

cheshire arhitects' rore kahu pavilion celebrates the union of old and new worlds

 

 

in commemoration of the bicentenary of the historic first meeting between maori chief ruatara and reverend samuel marsden on oihi beach, new zealand, local studio cheshire architects has completed the rore kahu pavilion. the complete project consists of two stages, one being the pavilion itself and the other involving the landscaping of planting various local plants linking a trail from the beach to the pavilion and parking area on top of the hillside. rore kahu’s design is based in the harmonized union of differing structures representing ‘neither chapel nor marae (maori meeting ground)’ but rather a new composite pavilion paying homage to both.

cheshirearchitects_rorekahu
the pavilion marries traditional construction methods with high-tech fabrication processes
image © patrick reynolds (also first image)

 

 

the cheshire architects‘-designed pavilion consists of two principle structures physically disjointed but working together to create a semi-enclosed space. forming the thick outer walls, rammed earth was used to create the curved tapering envelope which opens to provide views over the historic beach. a concrete floor steps down onto the grass leading visitors to wander down the vegetated path to the sand below. hovering above the earthen structure, an angular composite roof of carbon fiber and foam supported on free standing circular steel columns provides shade and protection from the elements without ever touching the rammed earth walls. named after the now extinct native eagle, rore kahu looks as a form soaring into the sky, merging traditional constructions with contemporary fabrications.

cheshirearchitects_rorekahu
located at the top fo a hill, the pavilion looks over the countryside site of the first maori encounter with the west
image © patrick reynolds

cheshirearchitects_rorekahu
the angular carbon fiber canopy floats above the earthen walls
image © patrick reynolds

cheshirearchitects_rorekahu
the roof form alludes to the extinct native eagle from which the pavilion was named
image © patrick reynolds

cheshirearchitects_rorekahu
image © patrick reynolds

cheshirearchitects_rorekahu
the two curving wallsframe the entrance to the pavilion
image © patrick reynolds

cheshirearchitects_rorekahu
image © patrick reynolds

cheshirearchitects_rorekahu
bible verses are offset from the wall in both maori and english
image © patrick reynolds

cheshirearchitects_rorekahu
image © patrick reynolds

cheshirearchitects_rorekahu
image © patrick reynolds

cheshirearchitects_rorekahu
the pavilion opens onto the scenic historical land
image © patrick reynolds

cheshirearchitects_rorekahu
image © patrick reynolds

 

 

project info:

 

 

client: the marsden cross trust board
location: oihi, bay of islands, northland
floor area: 50 m2
project team: pip cheshire, nat cheshire, sean flanagan, euan revell
status: completed
primary construction material: rammed earth, steel, resin and carbon fibre composite

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,030 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine