cheungvogl uses translucent walls to illuminate art collection in germany
 
cheungvogl uses translucent walls to illuminate art collection in germany
dec 29, 2015

cheungvogl uses translucent walls to illuminate art collection in germany

cheungvogl uses translucent walls to illuminate art collection in germany
(above) the building hovers over the undulating, slightly sloping landscape
all images courtesy of cheungvogl

 

 

 

hong kong-based studio cheungvogl has designed ‘taghaus’, a dwelling built around an art collection, that is able to accommodate and exhibit the selection of sculptures in daylight settings. the building concept is based on the requirements for indoor and outdoor qualities, while excluding the disadvantages that they both can have. ‘taghaus’ is a hybrid of sculpture garden and exhibition space and is located in dusseldorf, germany.

cheungvogl taghaus designboom
the semi-transparent façade

 

 

 

the translucent envelope of the building allows for natural light to change the perception of the three dimensional art during the course of the day, while avoiding glare. semi-transparent walls of varying opacities continue to define the doorless interior spaces, creating gently defined rooms for singular pieces and ensembles. the soft boundaries between inside and outside allow for contemplation with a sense of continuity. the site is only moderately modeled to accommodate the access to the building. its main portion hovers over the undulating, slightly sloping landscape.

 

the private collection will move into the new exhibition space in spring 2016.

cheungvogl taghaus designboom
the context merges with the inside

cheungvogl taghaus designboom
a sense of continuity and context between the inside and outside

cheungvogl taghaus designboom
natural light fills the space 

cheungvogl taghaus designboom
the soft layering of internal walls

cheungvogl taghaus designboom
the change of the daylight in the course is evident throughout the building

cheungvogl taghaus designboom
the rooms are gently defined by the semi-transparent separations

cheungvogl taghaus designboom
the reflective floor strengthens the impact of daylight

cheungvogl taghaus designboom
the continuum of exhibition spaces

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,074 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine