chevalier morales adds glass + perforated brass annex to québec's maison de la littérature
 

chevalier morales adds glass + perforated brass annex to québec's maison de la littérature

chevalier morales has designed a contemporary annex to the wesley temple, a neo-gothic heritage church in the historic neighborhood of old québec (part of UNESCO’s world heritage list), and home to the maison de la littérature (house of literature). the winning project of an architecture competition, the extension combines a glass panel façade with an underlayer of perforated brass sheets, that together reflect the surroundings and carefully integrate the structure into the urban context of the historic neighborhood.

 chevalier morales adds glass + perforated brass annex to québec's maison de la littératureall images courtesy of chevalier morales architectes

 

 

chevalier morales has incorporated part of the program of the maison de la littérature, which, since its opening, has rapidly become a vibrant home to québec literature, into the new annex; decluttering the wesley temple and creating a more transparent and universal entrance. along with the library spaces, the program also includes a concert/lecture hall, a café, a temporary exhibition space, a permanent exhibition, a resident writer’s apartment, creation studios, a projection room, a classroom as well as a multimedia studio.

 chevalier morales adds glass + perforated brass annex to québec's maison de la littérature

 

 

partly transparent, the new annex gives an open, contemporary feel to the institut canadien de québec, the main entrance of which is now accessed naturally from the bottom of the sloping chaussée des écossais where it intersects with rue st-stanislas. main creative spaces are housed in its upper levels, while all necessary mechanical spaces are found in the basement of the new addition. the main door of the temple, as well as the parking lot provide access to the interior, converging on the large circular opening in the library’s floor, where the hanging contemporary light fixture at the heart of the building vertically connects the café, two exhibition areas, and the library collections. chevalier morales adds glass + perforated brass annex to québec's maison de la littérature

 

 

through the original solution of the annex, chevalier morales was able to restore the salle de l’institut, a cultural and intellectual hotspot in québec city for the second half of the 20th century. with its circular shape and multiple levels, the new concert and lecture hall can be isolated through concentric and sliding acoustic panels integrated to the ceiling. the space is technically equipped to host conferences, plays, intimate concerts, and public presentations.

 

 

the almost completely white library is filled with light, and accessible through a sculptural white spiral staircase, that embraces the generous spatiality of the original church. a permanent exhibition on the theme of freedom in québec literature covers the whole temple area, rather than being confined to a single room. the architects carefully conceived and integrated the immersive exhibition promenade with a variety of other programmatic uses on the three levels of the maison de la littérature.

 chevalier morales adds glass + perforated brass annex to québec's maison de la littérature

 

 

 

 

project info:

 

name: maison de la littérature (house of literature)

architect: chevalier morales architectes

location: québec, canada

client: ville de québec

budget: 11.8 m$

area: 1920 m2

capacity: 235 seats

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    491,179 subscribers
    - see sample
    - see sample