chiaki arai: kadare cultural center
 
chiaki arai: kadare cultural center chiaki arai: kadare cultural center
aug 06, 2012

chiaki arai: kadare cultural center

‘kadare cultural center’ by chiaki arai urban and architectural design, yurihonjo, japan image © taisuke ogawa and chiaki arai office all images courtesy of chiaki arai office

in the heart of yurihonjo city, japanese firm chiaki arai urban and architectural design has just completed a large-scale societal hearth titled the ‘kadare cultural center’. the multi-faceted building, which was originally distributed between two sites sandwiching a road, combines the entire ensemble under one roof, creating a covered pedestrian ‘gathering street’ providing centralized access to, and separating the theater, library, planetarium and community center. working closely with local citizens, the architects designed each function with practical input from the people that use them to produce a spatially sensitive architecture that responds to human scale and usability and communicates logically within the sequence of spaces.

in order to house such a diverse program with varying needs and conditions, a repetitive and irregular concrete structure creates the opportunity for different scopes of spaces within one building. windows are punched through the outer shell not necessarily following an external aesthetic, but to provide the necessary amount of light where it is needed. in this way, each zone bestows a different experience and quality specific to its use, while maintaining the overall language of the construct. special attention was given to the project all the way down to the smallest details, such as the placement of the rocks in the exterior courtyard. the walls are cast with a very particular texture of lines and voids, some of which are filled with small lights, and the ceilings are covered in metal panels of varying thicknesses and perforations which provides a somatosensory environment.

exterior

parking lot

entrance

side view

panels cover thin overlapping geometries

exterior

exterior

the multi-purpose acoustically designed theater is a transforming piece of technology in itself. the following set of images depict one of its possible arrangements to increase the amount of seats as needed. the main stage descends to ground level for a flat-floor configuration, and can be combined with the citizen activity room, gallery, and north and south pocket parks to create a 175-meter long spacious tunnel aptly called the ‘super box’.

auditorium transformation 1/3

auditorium transformation 2/3

auditorium transformation 3/3

auditorium at full capacity

the library spread over two floors feels like a microcosm of spaces with intimate private reading areas and vast open expanses filled with light, contrasting the primary circulatory artery with warm hardwood floors and dark red-hued wood furnishings that inhabit the entire scope of the project. it has space for 220,000 volumes and 188 browsing seats. in the center hovers a large ‘moon’ of concrete supported by only four bending columns with a singular spiraling staircase that leads up to the planetarium, offset from the surrounding void in the roof element to naturally illuminate the interior.

library, second level

library interiors

library reading spaces

concrete sphere floating over library

reading areas

(left) library shelves (right) recording studio

external hallway

view to the ceiling

entrance circulation

primary hallway

interior

planetarium

planetarium

activity room

conference room

exterior entrance

exterior

render

model

main circulation sequence, original road location

concept sketch

  • Amazing!!

    This center was considered for client and user!

    I think that Japanese architect have always had and highly focused on their space.

    so-jin seung says:
  • Eat your heart out Frank Gehry!

    parker says:
  • I love the strategy of \”street\” as connection.

    I found the material selections an unfortunately missed opportunity for story-telling and place definition.
    I also sense a strange lack of cohesiveness, given the monochrome materiality, as well as monotonous scale ratios…as if to say, that the street offered a sense of community which required more individual identity among its members…in order that they might come together.

    Nonetheless, a clearly competent piece

    Chaszr says:
  • my jaw dropped.. speechless.

    stanbuli says:
  • The auditorium looks like a Gundam

    MrBrueck says:
  • exterior form of the building is very un-impressive… interior spaces are much more interesting…

    Raza Khan says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
502,538 subscribers
- see sample
- see sample