raised CHP getaway house stands on stilts above sloping terrain in vietnam

raised CHP getaway house stands on stilts above sloping terrain in vietnam

BALEINE Architects constructs CHP on the outskirts of Hanoi

 

BALEINE Architects completes the CHP project, a weekend housing unit that showcases a fusion of traditional Vietnamese architecture with modern design concepts. Nestled on the outskirts of Hanoi, the house creates harmonious spaces that seamlessly blend with their surroundings. Strategically positioned away from the dense residential areas, the project stands on a strip of land gently sloping towards a lake. The house’s placement ensures a seamless blend with the natural terrain and minimizes any adverse effects on the existing environment.

 

Utilizing column systems, the entire structure is elevated from the ground, facilitating natural surface drainage and avoiding complications such as moisture accumulation and termite infestation. The design incorporates the preexisting large fruit trees into the layout, seamlessly integrating them with tiled roof spaces, patios, and balconies. Additional fruit trees and native flowers are introduced to maximize the view of the lake and surrounding greenery. A harmonious interplay of ancient materials like Bat Trang tiles, wood, and laterite bricks, along with modern elements such as ultra-light roofing sheets, steel structures, double-stud walls, and insulated glass, bestows the building with a contemporary and lightweight appearance, ensuring optimal ventilation and a profound connection with nature.

raised CHP getaway house stands on stilts above sloping terrain in vietnam
the project stands on a strip of land sloping towards a lake | all images courtesy of BALEINE Architects

 

 

CHP embraces traditional Vietnamese architecture

 

The layout of the house offers generous living spaces designed to promote comfort and versatility. A spacious courtyard lies at the heart of the structure, seamlessly connecting with the kitchen and dining area. The design team draws from the traditional Vietnamese architectural style, arranging a large front yard as the entry point and forming a main block that comprises three interconnected spaces under a grand roof system. On each side of the house, two additional blocks organize the living room, dining room, and bedrooms, mirroring the layout of a nave for worship.

 

Each room boasts its own private yard and garden, fostering a sense of tranquility and privacy. The central courtyard serves as a flexible area for various activities. The interconnecting corridors within the building offer pathways that lead to different areas including the patio, balcony, roof, belvedere, pool, and indoor and outdoor zones. The house evokes a gentle and rustic atmosphere, enveloping residents in an idyllic retreat and fostering a deep connection to the natural environment.

raised CHP getaway house stands on stilts above sloping terrain in vietnam
the main housing unit comprises three interconnected spaces under a grand roof system

raised CHP getaway house stands on stilts above sloping terrain in vietnam
the corridors connecting the different areas within the building offer interesting pathways

raised CHP getaway house stands on stilts above sloping terrain in vietnam
utilizing column systems, the entire structure is elevated from the ground

 

chp-under-the-eaves-baleine-architects-designboom-1800-3

the project showcases a fusion of traditional Vietnamese architecture with modern design concepts

raised CHP getaway house stands on stilts above sloping terrain in vietnam
a selection of ancient materials like Bat Trang tiles, wood, and laterite bricks adorns the building

chp-under-the-eaves-baleine-architects-designboom-1800-2

the layout of the house offers generous living spaces designed to promote comfort and versatility

 

1/7
the interconnecting corridors within the building offer pathways
the interconnecting corridors within the building offer pathways
the design incorporates the preexisting large fruit trees into the layout
the design incorporates the preexisting large fruit trees into the layout
the plan incorporates a large elongated pool within the plot
the plan incorporates a large elongated pool within the plot
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: CHP – Under the eaves

architect: BALEINE Architects

lead architect: Duong Van Manh

design team: Pham Quy Linh, Dao Duy Tung, Nguyen Duc Manh, Ninh Van Quang, Nam Duong, Huu Duong

construction supervisor: Tran Thanh Thuy, Nguyen Van The
location: Hanoi, Vietnam

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! for over 50 years, florim ceramiche spa has been creating porcelain stoneware ceramic surfaces for all architecture, building industry and interior design needs – explore the new mystic luxe collection on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5